Dintii strambi si efectele negative asupra sanatatii

DINTI-STRAMBIAparatul dentar este mai mult decat o necesitate estetica. El amelioreaza diferite anomalii ale danturii si previne boli precum parodontopatie (parodontoza), sunt de parere specialistii.

Malpozitiile dentare, adica dintii strambi, inghesuiti sau distantati reprezinta o problema atat a copiilor, cat si a adultilor. Noile aparate ortodontice sunt mai performante, mai durabile si mai putin incomode, iar unele dintre ele sunt aproape invizibile.

„Aproape jumatate din populatie se confrunta cu problema danturii inestetice, adica a dintilor strambi, inghesuiti sau a maxilarului ori mandibulei proeminente. O alta problema a dintilor este si dantura inegala. In cazul acestor persoane, riscul de a forma placa bacteriana, precum si riscul aparitiei cariilor sunt mai mari, din cauza ca dintii sunt fie strambi, fie intre ei nu exista spatii libere, iar periajul este ineficient. Dintii drepti sunt mai usor de curatat, desigur”, spune dr. Oana Alexandra Omer, medic dentist specialist ortodontie la Clinicile Dr. Melnic.

Cariile, efectul malpozitiilor dentare

Malpozitiile dentare ingreuneaza posibilitatea unei igiene orale optime pentru a evita cariile si gingivita.

„Peste 50% dintre pacientii tratati prezinta grave probleme in ceea ce priveste cariile si afectiunile gingiei. Explicatia vine din imposibilitatea de a avea o igiena dentara corecta in cazul malpozitiei dintilor. Aproape toti necesita aparat dentar, nu doar pentru corectarea estetica a danturii, dar si pentru prevenirea altor probleme, cea mai grava dintre ele fiind parodontoza”, completeaza dr. Oana Alexandra Omer, medic dentist specialist ortodontie.

Parodontoza, boala ce poate duce la pierderea totala a danturii

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, afectiunile parodontiului sunt larg raspandite in lume. Cat priveste incidenta acestora, ele se manifesta de obicei in jurul varstei de 10 – 20 ani, dar se poate manifesta si in jurul varstei de 35 – 44 ani. OMS mai raporteaza si faptul ca, in 7 tari europene, afectiunile parodontale sunt in proportie de peste 75%, in alte 13, de 40-75%, iar in 15 dintre acestea, de pana la 40%. Statistic, 3/4 din populatia adulta a lumii, de peste 35 de ani, sufera o forma clara de paradontoza.

Desi parodontoza este o boala ereditara, de cele mai multe ori, pozitia nenaturala a dintilor poate conduce la gingivita, primul pas al bolii paradontale. Lipsa interventiei in corectarea pozitiei dintilor poate duce chiar la pierderea acestora:

„Daca dintii sunt inghesuiti sau unii peste altii este foarte greu sa recuperezi zona aceea, pentru ca nu o poti tine curata. In felul acesta, evolutia bolii este rapida si conduce la pierderi dentare. Mai mult, tineti cont ca un dinte pierdut din cauza parodontozei este greu de inlocuit, deoarece apare problema erodarii osului, prin urmare, in afara de implant, va fi nevoie si de aditie de os. Daca este vorba despre un stadiu avansat al bolii parodontale, riscul este unul real, inclusiv pierderea implantului”, subliniaza dr. Oana Alexandra Omer.

Acumularea de tartru

Tot din cauza unei igiene dentare incorecte, dar si a factorilor externi – ex. fumat – , tartrul poate aparea mult mai usor pe dinti, gingiile se vor inflama si vor duce la sangerari in timpul spalatului si nu numai.

Durerile de cap, cauza a muscaturii inegale

In ceea ce priveste muscatura inegala, aceasta suprasolicita muschii si articulatiile mandibulei, astfel ca cei care se confrunta cu aceste probleme pot simti, uneori, chiar si dureri de cap.

Din cauza muscaturii inegale, apare problema masticatiei deficitare, care, in timp, conduce la probleme digestive . Alte efecte ale masticatiei deficitare sunt oboseala musculara, migrene care pot avansa la stadiul cronic, dureri ale fetei sau gatului.

O alta problema ce poate fi rezolvata prin purtarea aparatului dentar, in afara de cea estetica, este cea a imperfectiunilor pronuntiei, dificultatea in vorbire, exprimare.

„Avantajul principal al tehnologiei moderne este ca pot beneficia de tratamentul ortodontic persoane de orice varsta, impact psihologic fiind minor in timpul tratamentului. Pe piata sunt disponibile diverse feluri de aparate dentare, de la cel clasic, din metal ( cu brackets), pana la cel invizibil care trece neobservat in timpul purtarii. Este mult mai bine si mai ieftin sa previi problemele cu repercursiuni grave, cum ar fi parodontoza, decat sa le tratezi apoi”, concluzioneaza Dr. Oana Alexandra Omer, medic dentist specialist ortodontie.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.