Din cauza tatilor fumatori, copiii pot face mai repede astm

tata-fumator-fumat-astmUn studiu al oamenilor de stiinta care certifica acest lucru a fost prezentat recent la Congresul Internațional al European Respiratory Society, desfasurat la Munchen, in  Germania.Cercetatorii de la Universitatea Bergen din Norvegia au descoperit in urma unui studiu ca acei copii care au tati fumatori sau care au fumat in trecut,, inregistreaza un risc mai mare de a face astm. 

Concluzia cercetarii arata ca cu cat varsta la care un barbat incepe sa fumeze este mai mica, cu atat este mai mare riscul ca urmasii sai sa sufere de astm non-alergic.

Cecilie Svanes, profesorul care a coordonat studiu a afirmat ca   „adolescentii care incep sa fumeze inainte de a implini 15 ani tripleaza practic riscul de astm pentru copiii lor”.

Cercetarea s-a realizat pe un esantion reprezentativ de 13.000 de fumatori, barbati si femei.

Oamenii de stiinta mai precizeaza ca pana si cei care au inceput sa fumeze la varsta maturitatii risca sanatatea urmasilor daca fumeaza mult timp, pentru ca sperma este foarte sensibila la influenta substantelor daunatoare din tigari.

Daca un barbat fumeaza timp de 10 ani inainte de momentul conceptiei, riscul de imbolnavire de astm pentru copilul sau este cu 50% mai ridicat, conform datelor studiului facut public recent.

Pana acum nu s-a identificat nicio legatura intre riscul de astm al copilului si fumatul in cazul mamelor, in afara de perioada sarcinii.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.