Din 2020, romanii isi vor putea lua medicamentele compensate de la orice farmacie din tara

Incepand cu 1 ianuarie 2020, pacientii din Romania isi vor putea cumpara medicamentele compensate de la orice farmacie din tara. De asemenea, investigatiile paraclinice se vor putea face oriunde, fara sa se mai tina seama de casa de sanatate cu care are contract medicul care a facut recomandarea.

Potrivit Avocat.net, masura ar fi trebuit implementata de la 1 iulie 2018, dar Guvernul a decis amanarea implementarii masurii de doua ori, iar acum, printr-un act normativ oficializat recent, este stabilita o noua amanare a aplicarii acestei masuri.

„Avand in vedere ca este necesara o updatare a solutiilor informatice pentru implementarea reglementarilor H.G. nr. 140/2018 ce aveau ca data de aplicare 1 iulie 2019, este necesara prorogarea termenului de aplicare a acestor reglementari. Astfel, pana la sfarsitul anului 2019, asiguratul are posibilitatea de a se prezenta la furnizorii de medicamente si de investigatii paraclinice care sunt in relatie contractuala cu aceeasi casa de asigurari de sanatate cu care este si medicul prescriptor”, scrie in nota de fundamentare a proiectului legislativ ce a devenit acum HG nr. 416/2019, conform sursei citate.

In prezent, lege prevede obligatia farmaciilor de a elibera medicamente compensate doar pentru retetele eliberate de un medic care are contract cu casa de asigurari de sanatate din aceeasi regiune, situatia valabila si pentru investigatiile paraclinice.

Etichete: medicamente compensate, reteta compensata farmacie, investigati paraclinice, laboratoare analize medicale.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.