Despre lumbago. Cauze si modalitati de ameliorarea durerii

Mentinerea unei singure pozitii o perioada indelungata, fara posibilitatea de a antrena muschii si ligamentele, poate afecta coloana vertebrala sau regiunea lombara, iar barbatii cu varste cuprinse intre 25 si 45 de ani sunt cei mai afectati de aceasta problema, au avertizat specialistii mexicani citati miercuri de EFE.

„Lumbago este o durere in partea de jos a spatelui, iar un mod de a o combate este schimbarea pozitiei corpului, asezarea in pozitie culcata sau elongatiile” a explicat Rafael Gastelum, medic traumatolog la Hospital General de Zona Número Uno al Instituto Mexicano del Seguro Social (IMSS), citat de sursa mentionata.

La randul sau, Alfredo Castellanos, director al Unitatii de Medicina Fizica si Recuperare Siglo XXI a IMSS, a asigurat ca barbatii aflati la culmea varstei active, intre 25 si 45 de ani, sunt cei mai afectati de lumbago.

„Acestea sunt provocate de problemele de pozitie, de ridicarea unor obiecte grele, dar si de caderi, contuzii sau accidente”, a explicat el.
Potrivit medicului, afectiunile lumbago ocupa locul trei intre primele 10 motive pentru o vizita la medic. El a precizat ca cei mai multi pacienti provin din randul functionarilor, secretarelor, taximetristilor sau soferilor, dar si a unor muncitori care ridica obiecte grele, relateaza si Agerpres.

Pentru a trata aceasta afectiune, electroterapia, razele laser, hidroterapia, exercitiile terapeutice si masurile de igiena ale coloanei sunt principalele masuri recomandate. Potrivit lui Castellanos, cand exista astfel de dureri se recomanda pacientului sa-si corecteze postura si sa-si supravegheze greutatea corporala.

Daca durerea este provocata de un traumatism, ideal este electroterapia, ce consta in aplicarea de caldura la suprafata si in profunzime cu aparate electro-medicale. Hidroterapia este utilizata in aplicarea de comprese calde pe locul dureros sau realizarea de exercitii de flexare si rotire a coloanei in apa.

Tratamentele se completeaza cu exercitii terapeutice pentru a intari muschii paravertebrali care sustin coloana. Potrivit specialistului, cu trecerea timpului, structurile osoase, ligamentare sau musculare se deterioreaza, astfel incat adultii nu trebuie sa renunte la realizarea de exercitii, precum mersul pe jos, aplecarea trunchiului, extensiile sau rotirea bratelor.

De asemenea, specialistii au mai precizat ca durerile lombare pot fi prevenite daca se corecteaza pozitia corpului si se adopta masuri preventive precum folosirea unui sprijin pentru brat in timpul condusului, folosirea unui scaunel pentru a odihni picioarele, evitarea saltelelor prea moi si ridicarea greutatilor.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.