Despre importanta diagnosticarii in stadii incipiente a cancerului pulmonar

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer in parteneriat cu Societatea Romana de Pneumologie, lanseaza campania ‘Inspira speranta’ pentru a atrage atentia asupra importantei diagnosticarii in stadii incipiente a cancerului pulmonar.

„Este o initiativa foarte importanta a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania. Supravietuirea in cancerul pulmonar este in crestere si, de aceea, acest proiect-manifest are ca obiectiv dublarea supravietuirii la 5 ani in cancerul pulmonar pana in anul 2025. De asemenea, vrem sa transmitem mesaje de speranta pentru toti pacientii diagnosticati cu acest tip de cancer. In plus, tragem un semnal de alarma in ceea priveste diagnosticarea cancerului pulmonar la timp. Dintre toate formele de cancer care exista acesta face cele mai multe victime in tara noastra. Evolueaza rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil tocmai din cauza depistarii in stadii tardive. Cei mai multi pacienti ajung la medic, din pacate, atunci cand nu se mai poate face nimic”, a declarat presedintele FABC, Cezar Irimia, potrivit unui comunicat de presa.

El a mai subliniat ca este nevoie de sprijinul autoritatilor, iar cancerul pulmonar trebuie sa fie o prioritate pe agenda Ministerului Sanatatii.

De altfel, medicii spun ca diagnosticul pus la timp poate salva viata pacientului, iar acest lucru se poate realiza prin consultatii periodice.

„Este important ca oamenii sa se prezinte la medic. Nu doar atunci cand au o problema, ci sa vina la consultatiile periodice. Tusea care nu mai trece, expectoratia cu sange, durerile in piept, spate sau umeri, raguseala si dificultate in respiratie sunt simptome care trebuie sa il trimita pe pacient cat mai repede la control la medicul specialist”, a explicat presedintele Societatii Romane de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu, conform comunicatului emis joi.

O sansa la viata pentru pacientii diagnosticati o reprezinta terapiile tintite si imunoterapia. La nivel national, cancerul pulmonar este principala cauza de mortalitate oncologica.

Etichete: cancerul pulmonar, diagnosticare cancer pulmonar, cancer pulmonar stadiu incipient, expectoratia cu sange, tratament cancer pulmonar

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.