Despre concediul de risc maternal

stres-sarcinaConform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, angajatorul este obligat sa asigure salariatei gravide, lauze sau care alapteaza conditii de munca fara riscuri pentru sanatatea acesteia sau a fatului.

In cazul in care angajatorul, din motive justificate, nu poate asigura aceste conditii, salariata are dreptul la concediu de risc maternal.

Cine are dreptul la concediu de risc maternal?

Au dreptul la concediu de risc maternal urmatoarele categorii de salariate:

1. Salariatele gravide inainte de data solicitarii concediului de maternitate

2. Salariatele lauze sau care alapteaza, dupa efectuarea concediului postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani.

Cum se acorda concediul de risc maternal?

Concediul de risc maternal se poate acorda in intregime sau fractionat, atat inainte cat si dupa nastere, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile calendaristice, de catre medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii.

Concediul de risc maternal nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Calculul si plata indemnizatiei de risc maternal se fac lunar de catre angajator.

Indemnizatia de risc maternal

Salariata aflata in concediu de risc maternal beneficiaza de indemnizatie de risc maternal, in cuantum lunar egal cu 75% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare solicitarii, pe baza carora s-a achitat contributia de asigurari sociale de stat.

Indemnizatia de risc maternal se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Baza legislativa
OUG 96/2003

Art. 10

(1)in cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia prevazuta la art. 9, salariatele prevazute la art. 2 lit. c)?e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum urmeaza:

a)inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, salariatele prevazute la art. 2 lit. c);

b)dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevazute la art. 2 lit. d) si e), in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.

(2)Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

(3)Eliberarea certificatului medical se va face in conditiile in care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale si postnatale, conform normelor Ministerului Sanatatii.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

8 de intrebari si raspunsuri

  • Adriana ghinea spune:

    Bună ziua, sunt însărcinată in8 săptămâni, locul de munca pe care îl ma obliga sa întru la risc maternal, îmi afectează indemnizația de creștere a copilului. Multumesc

  • Maria Coman spune:

    Bună seara, va rog frumos sa-mi spuneti daca acordarea comcediului de risc maternal, afectează calculu indemnizației de crestere copil cat si prenatalul.Am stat deja 100 zile din 120 si vreau sa știu dacă îmi afectează indemnizatia acordata în cei 2 ani pentru creșterea copilului. VA MULȚUMESC

  • Ariesan Rodica spune:

    Bună ziua. Am lucrat 5 ani ca sofer de camion. Pana în 4 iunie 2020.Acuma am aflat că sânt însărcinată in 5 saptamani. Pot să plătesc asigurare pt o lună pt a beneficia de concediu?Multumesc

  • Ionela silvia spune:

    Buna seara.sunt însărcinată in 5 saptamani…angajată sunt din 25 octombrie 2018….pe perioada nedeterminată as vrea sa stiu daca o sa pot beneficia de risc maternal la 3 luni jumate de sarcina.multumesc

  • Luminita spune:

    Buna seara!sunt insarcinata in 15 sapt si sunt medic dentist.din martie as vrea sa mi iau concediu de risc maternal si am citit ca este 75 la suta din media veniturilor de pe 6 luni…eu pana la 31 ian am fost rezidenta la spital cu 7 ore si ci 2 ore la inca 2 cabinet.la 31 ian am terminat rezidentiatul si am ramas la cele 2 cabinete.cand o sa mi iau concediu o sa mi se calculeze 75 la suta din media veniturilor de la toate cele 3 locuri de munca sau doar la cele care activez in prezent?

  • GETA spune:

    Buna ziua.
    Sunt insarcinata in 3 luni si imi este foarte rau, am greturi, vars foarte mult. Am dreptul la concediu de risc maternal?

  • Bănică Alexandrina spune:

    Bună ziua sunt în concediu de risc maternal de pe data de 13 octombrie. În luna octombrie si 1-30 Noiembrie mi l a eliberat D-na doctora ginecolog,de astăzi dânsa este în concediul de odihnă până pe 12 dec. Medicul de familie spune că pe decembrie nu îmi poate elibera riscul maternal cu data de 1 dec.pe data de 2 deoarece trebuie să aibă o zi intre medicalul eliberat de d na ginecolog si dânsa ca medic de familie și cum 1 dec este liber legal îmi eliberează cu data de 5 dec. La muncă eu rămân descoperită 1-5 dec.si doamnele de la personal spun că nu pot avea întrerupere! Ce pot face? Eu mai am 19 zile de concediu de odihna….Dar pot lua cu data de 1 decembrie ,având în vedere că este liber legal?

  • Cenusa Bogdan spune:

    In cazul concediului de risc maternat, cei 75% din venit sunt din brut sau din net. Va multumesc.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.