Despre bacteria care cauzeaza tusea convulsiva

Bacteria care cauzeaza tuse convulsiva poate ramane ascunsa in nasul sau gatul persoanelor sanatoase si se poate raspandi ”in tacere”, conform unui studiu efectuat o echipa de cercetatori britanici, citat de Press Association, potrivit Agrepres.

Capacitatea bacteriei de a sta ascunsa face ca persoanele purtatoare sa transmita fara sa stie infectia altor persoane, ceea ce poate conduce la izbucnirea unor focare sporadice ale acestei afectiuni, potrivit medicilor de la University Hospital Southampton (UHS).

Tusea convulsiva, cunoscuta si sub denumirea pertussis, este o infectie bacteriana deosebit de contagioasa ce se raspandeste prin particule eliminate prin tuse si stranut de o persoana infectata. Boala provoaca episoade de tuse repetata, ce pot dura doua, trei sau mai multe luni.

Conform Agerpres, in fiecare an, circa 16 milioane de persoane din intreaga lume sunt afectate de tuse convulsiva, in special in tarile in curs de dezvoltare. In randul copiilor, boala cauzeaza anual aproximativ 200.000 de decese ce pot fi prevenite.

Oamenii de stiinta de la UHS, condusi de profesor Robert Read, au administrat bacteria Bordetella pertussis, prin intermediul picaturilor nazale, unui numar de 34 de voluntari care au fost apoi monitorizati timp de 17 zile intr-un centru de cercetare.

Specialistii au evaluat raspunsurile sistemului imunitar al subiectilor care au primit apoi un antibiotic pentru eliminarea infectiei.

Potrivit concluziilor, publicate in jurnalul stiintific Clinical Infectious Diseases, participantii au putut fi infectati in conditii de siguranta fara a dezvolta simptome si au scapat apoi de bacterie in doua zile.

”Studiul demonstreaza ca bacteria care cauzeaza tuse convulsiva poate pandi in tacere in nasul si gatul membrilor sanatosi din cadrul comunitatii. Acest lucru este extrem de important pentru ca explica de ce asistam la focare episodice de tuse convulsiva in intreaga lume, cu efecte grave in cazul persoanelor care nu sunt vaccinate sau care s-au vaccinat cu mult timp in urma”, a explicat Read, director al NIHR Southampton Biomedical Research Centre, citat de sursele mentionate.

Etichete: tusea convulsiva, pertussis, vaccin pertussis

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.