Depresia de sarbatori | Ce facem pentru a avea o starea de bine?

Perioada Craciunului, dupa toate cutumele, ar trebui sa fie una plina de fericire si tihna. Insa, in realitate, lucrurile nu stau chiar asa pentru toata lumea.

„Singuratatea, departarea de cei dragi, amintirile neplacute ce revin in memorie in aceste clipe, diversele traume sunt doar cateva dintre motivele care determina simptomatologia afectiva negativa din preajma sarbatorilor. La acestea se adauga contextul pandemic actual, cu debut in anul anterior, care a modificat in sens negativ evolutia afectivitatii atat la persoanele fara antecedente psihiatrice, cat si la cele aflate deja in tratament”, spune dr. Raluca Prepelita, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi, citat de Agerpres.

Somnolenta diurna, plansul facil, dificultatea de concentrare, tulburarile alimentare, dificultatea de realizare eficienta a sarcinilor de zi cu zi, energia redusa, tendinta la izolare sociala si comunicarea redusa, dispozitia deprimata, anxietatea paroxistica, sentimentele de abandon si neputinta sunt doar cateva dintre simptomele ce definesc depresia de sarbatori.

In opinia psihiatrului, toate aceste simptome se pot afla in relatie simbiotica cu un eveniment negativ petrecut in preajma sarbatorilor.

De asemenea, factorii externi de mediu (cantitatea de lumina scazuta, vremea mohorata), socio-profesionali si financiari contribuie la agravarea simptomatologiei. In contextul pandemiei se adauga si traumele generate de aceasta.

Nu de putine ori depresia se asociaza frecvent cu ideatia si tentativele suicidare, complicand parcursul evolutiv al afectiunii, necesitand astfel spitalizare continua in spitalele de psihiatrie pentru tratament de specialitate.

„Identificarea din timp a simptomatologiei si prezentarea in serviciile de specialitate aduc atat un beneficiu pacientilor, cat si familiei si terapeutilor. Tratamentul medicamentos trebuie continuat si la externare sub supravegherea medicului psihiatru, iar familia are rol atat de suport, cat si de monitorizare a compliantei la tratament. Psihoterapia este necesara atat pentru sustinere, cat si pentru modificarea comportamentului si a cognitiei pacientului. Monitorizarea si supravegherea tratamentului bolilor asociate reprezinta si aceasta un punct de suport in echilibrarea tulburarii psihiatrice. Plimbarile in aer liber, sporturile de iarna, petrecerea timpului liber in compania celor dragi, participarea la serbarile specifice sarbatorilor, odihna si regimul alimentar echilibrat sunt recomandate pentru a ne intretine starea de bine”, a mai precizat medicul precizat Raluca Prepelita, potrivit sursei citate.

Etichete: depresia de sarbatori, depresie craciun, cum combatem depresia de sarbatori

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.