Depresia afecteaza peste 320 de milioane de oameni din intreaga lume

Numarul persoanelor la nivel global care sufera de depresie a crescut cu 18% in ultima decada, ajungand la 322 de milioane, potrivit anuntului facut de  Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Cresterea inregistrata in perioada 2005-2015 a fost provocata atat de cresterea populatia planetei dar si de cresterea sperantei de viata, conform agentiei ONU privind sanatatea. Riscul aparitiei depresiei devine mai mare in ultimele perioade ale vietii, relateaza DPA si Reuters.

In timp ce 5,1% dintre femei si 3,6% dintre barbati sunt depresivi in medie, ratele in randul persoanelor in varsta cresc la peste 7,5% pentru femei si 5,5% pentru barbati.

Totusi, persoanele in varsta nu reprezinta singurul grup care necesita atentie sporita, mai precizeaza reprezentantii OMS.

Trebuie intreprinse masuri si in ce priveste tinerii si femeile insarcinate sau cele care au nascut, a declarat reporterilor la Geneva autorul studiului, Dr. Dan Chisholm, din cadrul Departamentului pentru Sanatate mentala al OMS, scrie si Agerpres.

In timp ce presiunea sociala creste asupra copiilor, profesorii si consilierii psihologi ar trebui sa-i invete pe acestia abilitatile necesare prin care ei sa se poata proteja in viata in timpul aparitiei unei depresii, mai spune Dan Chisholm.

”Consecintele acestei afectiuni sunt uriase in ce priveste afectarea starii de sanatate”, scrie in raportul OMS dat publicitatii joi.  

Pierderile economice globale legate de depresie depasesc 1 trilion de dolari anual si sunt legate de scaderea productivitatii din cauza apatiei care conduce la inabilitatea de a munci sau de a te descurca in viata de zi cu zi.

„Depresia este cea mai importanta cauza ce produce dizabilitati in lume, in acest moment”, a mai subliniat Dr. Dan Chisholm conform surselor mentionate.

Riscurile de a deveni depresiv sunt intensificate de saracie, lipsa locului de munca, pierderea persoanei iubite, boli fizice si abuzul de droguri.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.