Studiu: Deficitul de vitamina A poate influenta aparitia bolii Alzheimer

dieta-racealaPotrivit unui nou studiu, persoanele care prezinta un deficit de vitamina A sunt mai predispuse sa dezvolte maladia Alzheimer.

Potrivit The Telegraph, oamenii de stiinta chinezi au monitorizat 330 de varstnici din Chongqing, China, si au descoperit ca cei cu niveluri crescute ale vitaminei A aveau un risc cu 60% mai mic de a suferi de boli neurologice.

Pe parcursul studiului s-a constata ca 75% dintre subiectii cu o carenta usoara sau semnificativa a acestui nutrient manifestau o depreciere a functiilor cognitive in comparatie cu cei care inregistrau niveluri normale de vitamina A .
Vitamina A se gaseste in mod natural in fructe si legume precum morcovi, broccoli, pere si avocado. De asemenea, aceasta este prezenta si in alimente de origine animala, precum peste sau ficat.

Cercetarea realizatat de oamenii de stiinta din China a mai arata ca soarecii testati care aveau niveluri scazute de vitamina A inca de la nastere au dezvoltat o cantitate mai mare de amiloid, o substanta lipicioasa ce se acumuleaza in creierele pacientilor diagnosticati cu Alzheimer si care perturba comunicarea intre neuroni.

”Studiul nostru arata in mod clar ca o deficienta marginala de vitamina A, (manifestata — n.r.) chiar si precoce, in timpul sarcinii, are urmari negative asupra dezvoltarii creierului si un efect de durata ce poate facilita (aparitia — n.r.) bolii Alzheimer mai tarziu in viata”, a declarat dr. Weihong Song, profesor de psihiatrie si membru al Departamentului canadian de cercetare a bolii Alzheimer din cadrul Universitatii British Columbia, potrivit The Telegraph si Agerpres.

Totusi, autorii studiului  avertizeaza cu privire la supradozajul de vitamina A prin utilizarea suplimentelor, fapt ce poate avea efecte negative in special pentru femeile gravide.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.