De unde luam informatiile corecte despre cancer?

Cancerul este una dintre afectiunile cu cel mai mare impact psihologic asupra bolnavilor. In afara informatiilor de specialitate pe care le primesc de la medicul specialist in urma analizei simptomelor, a punerii diagnosticului, multi bolnavi de cancer cauta singuri informatii atat in mediul online cat si in cercul de cunostinte.

Pentru prevenirea tratamentelor necorespunzatoare care ar putea agrava starea pacientului in lipsa controlul medicului de specialitate, Societatea Americana a Cancerului (American Cancer Society) propune cateva intrebari si masuri de preventie pe care ar trebui sa le aiba in vedere pacientul.

Care este sursa informatiei?

Sursa informatiei despre simptomele sau tratamentul tipului de cancer de care sufera pacientul este foarte importanta:

  • Informatia provine dintr-un studiu publicat intr-un ziar?
  • Este un subiect discutat intr-un program de radio sau de televiziune?
  • Informatia apartine unui site care are ca scop vanzarea tratamentului?
  • Un angajat al unui magazin alimentar a sugerat tratamentul?
  • Ati primit informatia de la o persoana care v-a spus cum s-a vindecat de cancer?
  • A fost publicata informatia in reviste de specialitate cotate international?

Este foarte importanta ca informatia sa fie selectata, sa se elimine sursele neoficiale si sa se ia in considerare mediile de comunicare, studiile si rapoartele oficiale realizate de specialisti in domeniu.

Cine si unde a realizat studiul care indica o forma de tratament?

  • Este un studiu publicat intr-o revista de specialitate?
  • Este un studiu prezentat la o conferinta de specialitate?
  • Ce informatii se dau despre centrul/clinica unde s-a realizat studiul?

Este foarte important ca pacientii sa se informeze asupra surselor studiilor care ofera informatii despre rezultatele unor tratamente in cazul cancerului.

In cazul in care aveti in vedere un studiu prezentat la o conferinta, trebuie sa vedeti daca se prezinta rezultate preliminare sau finale.

 

Care este sursa informatiei primita de la persoanele cunoscute?

O informatie venita din partea unei cunostinte poate sa fie, de fapt, un comentariu, o opinie, sau o informatie distorsionata.

Trebuie sa aveti in vedere ca fiecare persoana trebuie sa beneficieze de un tratament in acord cu propria stare de sanatate, cu istoricul bolilor si cu stadiul bolii.

Este foarte important sa consultati medicul pentru orice informatie pe care o obtineti din surse neacreditate de specialisti si pentru a urma tratamentul indicat de medic.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.