De ce se imbolnavesc atat de des copiii la scoala?

Intoarcerea la scoala inseamna si cresterea riscului de a se imbolnavi prin contactul zilnic cu un numar mare de persoane. Este foarte importanta informarea parintilor de catre medicul de familie asupra principalelor boli infectioase pe care le poate lua copilul la scoala, dar si asupra masurilor de preventie.

Principalele boli pe care le poate face copilul la scoala

Toxiinfectia alimentara una dintre principalele afectiuni de care poate suferi copilul. Consumul unor alimente depozitate incorect, a unor produse contaminate cu diversi germeni creste riscul de a face toxiinfectie alimentara.

Masuri de control al alimentatiei copiilor luate atat de parinti cat si de autoritati poate scadea semnificativ cazurile de copii cu aceasta afectiune. In SUA, statisticile sunt ingrijoratoare, avand in vedere ca anual 76 milioane de copii sunt diagnosticati cu toxiinfectie alimentara, dintre care 5000 mor (conform Center for Desease Control and Prevention).

Gripa este o alta afectiune pe care multi copii o iau de la scoala, in urma contactului cu colegi bolnavi. Rata absenteismului scolar creste din cauza acestei boli. Copilul poate lua gripa daca se afla aproape de un copil care stranuta sau tuseste, de pe anumite obiecte sau suprafete infectate.

Bolile contagioase precum varicela, scarlatina pot fi luate de la scoala, in cazul in care copiii nu sunt vaccinati. Este foarte important ca un parinte care are un copil cu o boala contagioasa sa nu il duca la scoala pentru a reduce riscul imbolnavirii altor copii.

Infectii ale pielii (furuncule, acnee) sau respiratorii (faringite, bronsite, pneumonii) au un grad ridicat de risc din cauza stafilococilor care le cauzeaza.

Masuri de preventie recomandate

Igiena este principala masura recomandata de medici. Parintii trebuie sa isi educe copiii sa se spele pe maini inainte de masa, sa nu foloseasca servetele, prosoape in comun cu alti copii prin care ar putea lua diferiti virusi.

Medicii trebuie sa informeze parintii asupra masurilor de imunizare in cazul bolilor contagioase  precum varicela, rubeola, hepatita A sau B.

Copiii care sufera de o anumita afectiune contagioasa nu trebuie sa vina la scoala pe parcursul bolii pentru a nu-i imbolnavi si pe ceilalti copii.

Autoritatile si conducerea scolii trebuie sa asigure masurile de igiena necesare in toalete, in locurile de joaca, a jucariilor sau a altor obiecte cu care copiii pot intra in contact.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.