Mirosul neplacut si patrunzator al transpiratiei creaza neplaceri oricui. Cercetatorii au facut de-a lungul timpului nenumarate studii prin care s-au identificat cauzele acesteia, care pot fi de la cele alimentare si pana la cele de natura [sihica.
Transpiratia si mirosul acesteia sunt doua lucruri firesti si natural, spun medicii. Transpiratia abundenta este de cele mai multe ori asociata cu efortul fizic intens, cu nervozitatea, cu caldura mediului in care ne aflam stresul sau alimentatia.
Oamenii au doua tipuri de glande sudoripare, cele ecrine care se gasesc pe intreaga suprafata a pielii, preponderent in zona axilara, pe talpi si plame, si cele apocrine care se gasesc doar in zonele axilare si in cele genitale si anale.
Cele doua tipuri de glande produc o substanta care este compusa in proportie de 99% apa. Restul inseama acizi grasi, acid lactic, sulf, uree si proteine.
Transpiratia intra in contact cu bacteriile de pe piele, iar acestea, dupa ce incep sa se hraneasca cu substantele continute de transpiratie, elimina mirosul specific.
Studiile spun ca atunci cand transpiratia are un miros asemanator cu amoniacul, cauza poate fi consumul excesiv de proteine.
Si, o alta cauza a mirosului urat al transpiratiei poate fi si faptul ca organismal uman secreta o mare cantitate de feromoni.
Aceste substante, printre care si androsteronul, se remarca mai ales prin miros.