Date despre COVID-19

Ce este COVID-19?

COVID-19 este o boala cauzata de o noua tulpina de coronavirus. ‘CO’ vine de la corona, ‘VI’ de la virus, si ‘D’ de la disease (boala, in limba engleza). A mai purtat si numele de „noul coronavirus 2019“ sau „2019-nCoV“. Virusul COVID-19 este un virus nou, din aceeasi familie de virusuri cu SARS (Sindromul respirator acut sever) si cateva tipuri de raceala obisnuita.

Care sunt simptomele COVID-19?

Simptomele pot include febra, tusea si respiratia ingreunata. In cazurile cele mai grave, infectia poate cauza pneumonie sau dificultati de respiratie. In cazuri mai rare, boala poate fi fatala. Aceste simptome sunt similare cu gripa sau raceala comuna, care sunt mult mai frecvente decat COVID-19. Acesta este motivul pentru care este necesara testarea, inainte de a confirma daca cineva are COVID-19.

Cum se raspandeste COVID-19?

Virusul se transmite prin contact direct cu particulele respiratorii (generate prin tuse si stranut) ale unei persoane infectate. De asemenea, oamenii se pot infecta daca ating suprafetele contaminate cu virusul si apoi isi ating fata (de exemplu, ochii, nasul, gura). Virusul COVID-19 poate supravietui pe suprafete timp de cateva ore, dar dezinfectantii simpli il pot ucide.

Cine este mai expus?

In fiecare zi, invatam mai multe despre modul in care COVID-19 afecteaza oamenii. Persoanele in varsta si persoanele cu afectiuni medicale cronice, precum diabet si boli de inima, par sa fie mai expuse riscului de a dezvolta simptome severe. Intrucat acesta este un virus nou, inca invatam cum ii afecteaza pe copii.

Știm ca este posibil ca persoanele de orice varsta sa fie infectate cu virusul, dar, pana in prezent, exista relativ putine cazuri de COVID-19 raportate la copii. Acesta este un virus nou si trebuie sa aflam mai multe despre felul in care sunt afectati copiii. Virusul poate fi fatal in cazuri rare; pana in prezent majoritatea victimelor au fost din categoria persoanelor in varsta, cu afectiuni medicale preexistente.

Care este tratamentul pentru COVID-19?

In prezent, nu exista un vaccin disponibil pentru COVID-19. Totusi, multe dintre simptome pot fi tratate; ingrijirile medicale primite la timp, din partea unui furnizor de servicii de sanatate, pot face boala mai putin periculoasa. In prezent, sunt in derulare mai multe studii clinice ce evalueaza tratamente pentru COVID-19.

Cum poate fi incetinita sau prevenita raspandirea COVID-19?

La fel ca in cazul altor infectii respiratorii, precum gripa sau raceala obisnuita, masurile de sanatate publica sunt esentiale pentru a incetini raspandirea bolilor. Masurile de sanatate publica sunt actiuni preventive de zi cu zi care includ urmatoarele:

✓ sa stam acasa cand suntem bolnavi;

✓ sa ne acoperim gura si nasul cu interiorul cotului indoit sau cu un servetel atunci cand tusim sau stranutam. Șervetelul folosit trebuie aruncat imediat intr-un cos de gunoi cu capac;

✓ sa ne spalam des pe maini cu apa si sapun;

✓ sa curatam in mod frecvent suprafetele si obiectele atinse.

Pe masura ce aflam mai multe despre COVID-19, autoritatile din domeniul sanatatii publice pot recomanda actiuni suplimentare.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2023 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.