Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJE): Obezitatea severa, un handicap

obezitateObezitatea poate fi un handicap. Cel putin asa spune Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJE)  care a decis joi, 18 decembrie acest lucru.  Obezitatea severa poate fi considerata un handicap daca ea face dificila viata profesionala a persoanelor afectate si poate fi invocata in cazul unui tratament considerat discriminatoriu.

Agentia France Presse informeaza despre un caz in care Curtea a fost sesizata de justitia daneza in privinta cazului unui asistent maternal care a fost concediat pentru ca era considerat obez, intrucat avea o greutate de peste 160 de kilograme si un indice de masa corporala (IMC, raportul dintre greutate si patratul inaltimii) de 54.

Angajatul in cauza, Karsten Kaltoft, a sesizat justitia pentru a obtine despagubiri de la municipalitatea pentru care a lucrat, considerand ca a fost victima unei discriminari ilegale care se baza pe faptul ca era obez.

Instanta daneza a cerut Curtii de Justitie a Uniunii Europene sa decida daca dreptul european interzice discriminarile bazate pe obezitate si daca aceasta poate fi considerata un handicap.

CJE a subliniat faptul ca legislatia europeana nu contine o interdictie a discriminarilor privind obezitatea in domeniul locurilor de munca si al muncii. In schimb, dreptul european interzice categoric discriminarile bazate pe handicap.

Or, „obezitatea poate fi inscrisa in notiunea de handicap”, a considerat CJE. Cu conditia, precizeaza forul european, ca, „in anumite circumstante date, starea de obezitate a angajatului sa genereze o limitare” care „poate sa reprezinte un obstacol in fata participarii depline si efective a acestei persoane la viata profesionala pe baza de egalitate cu ceilalti angajati si daca acea limitare este de lunga durata”.

„Acest caz se aplica mai ales daca obezitatea angajatului genereaza o mobilitate redusa, declansarea unor patologii care il impiedica sa isi realizeze munca sau o stanjenire a exercitarii activitatii profesionale”, precizeaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene, scrie si Mediafax.

CJE lasa la latitudinea jurisdictiei fiecarei tari sa determine daca obezitatea reclamantilor se inscrie in aceasta definitie a „handicapului”.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.