Cum vor fi decontate tratamentele efectuate in UE de pacientii romani

5 masuri esentiale pentru a preveni cancerul de plamaniMinisterul Sanatatii a anuntat ca a creat cadrul necesar pentru a asigura dreptul pacientilor romani privind asistenta medicala in Uniunea Europena. Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a precizat ca va trimite o notificare Comisiei Europene despre indeplinirea obligatiei de a transpune Directiva Europeana privind asistenta medicala transfrontaliera.

Pacientii romani vor putea sa-si deconteze tratamentele efectuate in UE

Prin Hotararea aprobata de Executiv, persoanele asigurate in sistemul de asigurari obligatorii de sanatate din Romania pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si a serviciilor medicale in conformitate cu legislatia statului in care se acorda asistenta medicala.

Rambursarea se face de catre casa de asigurari de sanatate care a intocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetara, in lei, in termen de maximum 60 de zile de la data alocarii de prevedere bugetara.

Rambursarea se realizeaza la nivelul tarifelor si prestatiilor din Romania.

“De exemplu, in cazul in care o hernie de disc costa in Romania 1000 lei si in statul membru X costa 1500 lei, decontarea se face la valoarea de 1000 lei, iar in cazul in care o peritonita costa in Romania 700 lei si in statul membru Y costa 500 lei, decontarea se face la valoarea de 500 de lei”, se precizeaza in comunicatul de presa emis de Ministerul Sanatatii.

Servicii medicale care necesita autorizare prealabila pentru rambursare

Este nevoie de autorizare prealabila pentru: tomografie cu emisie de pozitroni in regim ambulatoriu, servicii medicale in regim de spitalizare continua si spitalizare mai mare de 24 de ore pentru implant sau inlocuire de defibrilator cardiac, implant segmentar de coloana, endoprotezare articulara tumorala, bypass coronarian cu/fara investigatii cardiace invazive si nasterea.

O autorizarea prealabila este necesara si pentru medicamente in tratament ambulatoriu, pentru care este nevoie de aprobarea comisiilor de experti ai CNAS.

Ce servicii nu vor fi decontate

Ministerul Sanatatii precizeaza ca nu vor fi decontate costurile referitoare la cazare, transport, costuri suplimentare suportate de persoanele cu handicap atunci cand beneficiaza de asistenta medicala transfrontaliera.

Punct National de Contact pentru asistenta medicala transfrontaliera

Ministerul Sanatatii a anuntat ca din luna mai va functiona in subordinea CNAS Punctul National de Contact, pentru a-i sprijini pe pacientii romani cu informatii in asistenta medicala transfrontaliera.

Punctul National de Contact va pune la dispozitie o pagina de internet, numere de telefon, inclusiv Tel-Verde, cu informatii in romana si engleza.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.