Cum sa laudam corect copiii

lauda-copiiInterventia parintilor in momentul in care copiii indeplinesc o sarcina cu succes sau au rezultate bune la scoala este foarte importanta. Felul in care parintii isi motiveaza verbal sau material copiii este esential in dezvoltarea lor ulterioara si in gradul de implicare in alte sarcini.

Accentul trebuie pus pe efort, nu pe inteligenta

Un studiu realizat de psihoanalistul Stephen Grosz, profesor la University College din Londra, a precizat ca laudele excesive adresate copiilor pot sa afecteze increderea in sine a copiilor.

Copiii implicati in studiu au fost impartiti in doua grupuri si pusi sa rezolve teste de matematica.

Dupa finalizarea cu succes a sarcinilor, prima grupa a fost laudata insistand pe efortul pe care copiii l-au depus pentru a termina exercitiile.

Copiii din a doua grupa au fost laudati pentru inteligenta lor ceea ce le-a afectat implicarea in activitatile ulterioare.

Astfel copiii care au fost laudati pentru efortul depus au fost si mai determinati in testele ulterioare de a rezolva problemele, cautand cat mai multe solutii.

Cei care au fost laudati pentru inteligenta lor, au devenit anxiosi in privinta posibilitatii de a rezolva problemele, au gresit in cazuri pe care le-au rezolvat cu usurinta inainte si si-au pierdut din tenacitate in rezolvarea de noi probleme.

Trebuie laudat un copil care rezolva o sarcina dificila

Psihologii considera ca lauda excesiva nu este intotdeauna benefica pentru copii, chiar daca parintii considera ca in acest fel isi incurajeaza copiii.

Acestia recomanda sa laudam copiii in momentul in care se arata generosi, isi impart jucariile, sau arata rabdare cand li se cere sa astepte.

Lectura, jocul ar trebui considerate activitati firesti ale copiilor, si nu laudate ca activitati la care copilul depunde un efort in plus.

Mai mult, psihologii avertizeaza ca un copil laudat isi va inceta activitatea pentru care este laudat de vreme ce parintii sau profesorii deja ii aprecizeaza rezultatele.

In acelasi timp, el nu va repeta, reface acea activitate daca deja a primit aprecieri.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.