Cum recunoastem si prevenim pietre la rinichi

femeie obositaPietrele la rinichi pot sa apara in cazul in care exista un istoric al bolii in familie, in urma infectiilor repetate ale tractului urinar si a unei afectiuni care influenteaza nivelul anumitor substante in urina care cauzeaza formarea pietrelor la rinichi.

Un bolnav cu pietre la rinichi poate identifica urmatoarele simptome

  • Durere puternica in spate, pe o parte sau in partea inferioara a abdomenului
  • Sange in urina
  • Frecventa crescuta a urinarii
  • Ameteli, varsaturi din cauza durerii
  • Dificulatate in gasirea unei pozitii confortabile care sa nu provoace durere

In cazul in care pacientul sufera si de infectie, poate sa prezinte ca simptome febra si frisoane, durere in momentul urinarii, modificari in culoarea urinei.

Cand este recomandat sa consultati medicul

  • Daca simtiti dureri mari in spate sau in partea inferioara a abdomenului
  • Daca aveti dureri la urinare sau daca identificati sange in urina.

Factori de risc pe care ii puteti controla

Lipsa unui consum suficient de lichide este una dintre principalele cauze in pietre la rinichi. In acest caz, este recomandat sa beti o cantitate suficienta de lichide.

O dieta bogata in proteine, sodiu creste riscul de a face pietre la rinichi. Este important sa controlati nivelul de lichide, sodiu, proteine animale, calciu, oxalat.

Este recomandat sa reduceti consumul de proteine animale (carne, oua, peste), de alimente bogate in oxalate (spanac, alune).

Supraponderalitatea si obezitatea pot cauza rezistenta la insulina si pot cauza cresterea nivelului de calciu din urina, fapt care determina un risc crescut de pietre la rinichi.

Care sunt persoanele cu risc de a face pietre la rinichi

Barbatii cu varsta intre 30-50 de ani au un risc mai mare de a face pietre la rinichi.
Femeile in perioada postmenopauza sau care au avut ovarele extirpate fac parte din categoria persoanelor cu risc.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.