Cum putem preveni imbolnavirea cu Hepatita C

vaccinracealaHepatita C este o boala care se transmite atunci cand  sangele sau fluidele unui bolnav de hepatita C ajung in corpul altei persoane prin contact sexual, prin folosirea unui ac infectat sau in timpul nasterii de la mama la copil. Cunoasterea factorilor de risc, a principalelor masuri de protectie pentru a evita infectarea noastra sau transmiterea bolii sunt esentiale.

Simptome hepatiata C 

Este recomandat sa consultati medicul daca observati o culoarea galbuie a ochilor si a pielii, precum si o nuanta inchisa a urinei.

Hepatita C se poate manifesta prin dureri abdominale, lipsa poftei de mancare, ameteli si senzatie de greata, simptome care necesita opinia si diagnosticarea corecta de catre un medic.

Cele mai comune simptome identificate la bolnavii cu hepatita C in faza cronica sunt oboseala puternica, lipsa puterii de concentrare, afectarea memoriei, precum si dureri in zona articulatiilor.

Medicii avertizeaza ca unii bolnavi care au hepatita C pot sa nu prezinte nici un simptom pana ce se declanseaza ciroza.

In ce caz riscul infectarii cu hepatita C este mai mare

Un risc major de infectare cu virusul hepatitei C il are un copil nascut de o mama care are aceeasi boala.

In acelasi timp, se inregistreaza cazuri frecvente de hepatita C intre pacientii care au afectiuni ale ficatului inca nediagnosticate si, prin urmare, netratate.

Un risc crescut il au si consumatorii de droguri injectabile prin utilizarea acelor nesterilizate.

Cum ne putem proteja de hepatita C

Pentru a preveni imbolnavirea cu hepatita C sau raspandirea bolii medicii recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste obiectele de igiena personala: este contraindicata folosirea in comun  a periutelor de dinti, a lamelor de ras.

In cazul in care aveti taieturi sau anumite rani, este indicat sa le curatati foarte bine si sa nu le expuneti la contactul cu obiecte straine care ar putea fi contaminate.

Hepatiata C transmitere

Hepatita C se transmite prin transfunzii de sange, prin ultilizarea de droguri intravenos, de la mama bolnava la copil, dar cel mai des, boala se transmite prin sange – cei mai expusi sunt utilizatorii de droguri, cei care au facut transfuzii de sange inainte de 1992, cei care au avut relatii sexuale cu persoane infectate cu virusul hepatite C.

Protectia in timpul actului sexual este una din masurile principale in cazul preventiei imbolnavirii sau infectarii altei persoane cu hepatita C.

Hepatita C analize

Boala este diagnosticata cu ajutorul analizelor de sange, analize specifice pe care ti le recomanda medicul specialist.

Etichete: simptome hepatita c, hepatita c analize, hepatita c transmitere

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • PETRICA spune:

    Buna ziua,
    m ar interesa cand se fac testari gratuite in bucuresti pentru depistarea hepatitei c si unde . multumesc

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.