Cand creierul omului primeste o informatie neasteptata elibereaza dopamina pentru a se obisnui cu schimbarea si a actualiza astfel informatia, potrivit unui studiu publicat de Nature, citat de EFE.
Studiul, realizat de Universitatea din Northwestern (SUA), arata ca atunci cand creierul nostru primeste o informatie diferita celei primite in mod obisnuit survine un fel de eroare, relateaza si Agerpres.
„Acest lucru se intampla constant in vietile noastre”, a declarat Thorsten Kahnt, profesor de neurologie la Northwestern si participant la studiu.
Un exemplu, a povestit Kahnt in acest sens, a fost cand un prieten al sau, care avea parul lung si cret, a aparut la un moment dat in fata lui, ras in cap.
„Creierul meu a procesat acest lucru ca pe o eroare. Este atunci cand cortexul orbitofrontal al creierului actualizeaza informatia, astfel stii la ce sa te astepti maine”, a spus profesorul conform surselor mentionate.
Pentru a dezvolta acest studiu, cercetatorii au prezentat diferite feluri de mancare unui grup de subiecti infometati.
Mai intai i-au obisnuit cu tipul de miros, de exemplu cel de cartof, pentru ca apoi sa schimbe mirosul acestui aliment cu un altul, de exemplu, de caramel.
Cand i-a fost prezentat unui participant la studiu un cartof cu miros de caramel, activitatea cerebrala a subiectului s-a accelerat considerabil.