Cum ne protejam copiii de soare in functie de varsta

copii-la-soareVara este sezonul plimbarilor lungi in aer liber alaturi de copii si mai ales a orelor prelungite la piscina, strand sau malul marii. Chiar daca medicii ne recomanda anumite ore in care sa stam la soare, exista foarte multi parinti care nu respecta acest orar si stau la plaja si dupa ora 11.00 dimineata. Cel mai grav este ca alaturi de parinti se regasesc in soarele puternic copiii foarte mici, varsta la care acestia sunt cei mai sensibili la soarele puternic.

Reguli esentiale pentru a ne proteja copiii de soare pe timpul verii

Nou-nascutii intre 0 si 6 luni nu trebuie sa stea in soarele puternic deoarece pielea acestora este prea sensibila pentru a se proteja de soare, conform recomandarilor specialistilor de la The Skin Cancer Foundation. Acestia precizeaza ca pielea unui bebelus produce mai putina melanina care sa ii confere protectie impotriva razelor puternice ale soarelui.

De aceea, se inregistreaza multe cazuri in care nou-nascutii expusi la soarele puternic au arsuri pe piele.

Pentru a va proteja copilul atunci cand iesiti la plimbare pe timpul verii, specialistii va recomda sa iesiti inainte de ora 10 dimineata si dupa ora 16.00 seara.

Bebelusul trebuie imbracat in haine deschise la culoare care sa ii acopere mainile si picioarele.

Pentru aceasta varsta, nu este recomandata folosirea cremei de protectie solara. Academia Americana de Pediatrie recomanda folosirea cremei doar pe portiuni foarte mici, insa doar dupa ce testati crema pe o portiune mica sa vedeti daca exista o reactie alergica.

Cea mai buna protectie recomandata de medici impotriva soarelui ramane umbra si hainele care sa le acopere pielea.

Copiii intre 6 si 12 luni: Specialistii de la Skin Care Foundation considera ca la aceasta varsta puteti folosi crema de protectie solara pe pielea copilului.  Crema de protectie solara trebuie aplicata cu 30 de minute inainte de a iesi afara, si apoi aplicata din nou la fiecare doua ore.

Copiii intre 2 si 5 ani: Si la aceasta varsta, speciliastii nu recomanda expunerea la soare intre orele 10 dimineata si 16.00 dupa-amiaza.
In orele permise de plaja sau de joaca la piscina, copiii trebuie protejati cu crema de protectie solara, cu palarie.

Este recomandat in timpul zilei sa poarte haine subtiri si racoroase care sa le acopere mainile si picioarele.

Ce riscuri are un copil care sta prea mult in soare

Un copil care nu este protejat de razele puternice ale soarelui risca febra, deshidratare si dureri de cap.

Arsurile pe piele la varsta copilariei cresc riscul dezvoltarii cancerului de piele mai tarziu.

Cum sa evitam riscurile

Specialistii recomanda parintilor sa se asigure ca isi iau toate masurile de protectie atunci cand ies la soare cu copiii.

Acestia recomanda sa imbracati copiii in haine deschise la culoare, racoroase si confortabile.

Daca veti merge cu masina, specialistii recomanda sa aveti o temperatura optima in masina inainte de a aduce copilul in masina si de a porni la drum.

Asigurati-va ca in timpul zilei copilul consuma suficiente lichide pentru a evita deshidratarea.

Copiii mici ar trebui sa stea afara in zilele de vara mai mult la umbra pentru a evita arsurile de piele sau afectiunile ulterioare.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.