Cum influenteaza marimea si forma paharului consumul de alcool

Cantitatea de alcool consumata este influentata de forma si culoarea paharului, conform unui studiu recent publicat in revista de specialitate Substance Use and Misuse. Un consum de alcool necontrolat afecteaza in mod direct starea de sanatate.

Tipurile de pahare recomandate pentru un control al alcoolului

Studiul realizat de o echipa de cercetatori de la Iowa State si Cornell University a implicat 73 de studenti care obisnuiau sa bea cel putin un pahar de vin pe saptamana.

Studentii au fost pusi sa toarne vinul in pahar respectand mai multe scenarii. Fiecarui student i s-a cerut sa toarne un “pahar normal” de vin.

In timpul studiului s-au folosit 3 tipuri de pahare: standard, mari si foarte mari. In acelasi timp, s-a avut in vedere contrastul dintre culoarea vinului si a paharului, spre exemplu vin rosu in pahar transparent sau vin alb in pahar transparent.

Unor studenti li s-a cerut sa toarne vin in paharul pe care il tineau in mana, pe cand altora in paharul care era pe masa.

In ce caz cantitatea de vin consumata a fost mai mare

In cazul paharelor foarte mari, studentii au turnat cu 11,9% mai mult vin.

In acelasi timp, cand au tinut paharul in mana au turnat cu 12,2% mai mult vin in comparatie cu cazurile in care au tinut paharul pe masa.

Cercetatorii considera ca persoanele au tendinta sa se concentreze mai mult cu stabilirea masurii mai mult pe verticala decat pe orizontala.

In acelasi timp, persoanele tind sa bea mai putin in paharele inguste pentru ca au impresia ca beau mai mult.

In cazurile in care contrastul dintre culoarea vinului si a paharului era mai mica, studentii au turnat cu 9,2% mai mult decat in cazul unui contrast mai mare.

Consumul vinului alb intr-un  pahar colorat si a vinului rosu intr-un pahar transparent ar putea sa aiba un impact pozitiv in reducerea consumului de alcool.

Sursa: www.medicalnewstoday.com

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.