Cum dezvoltam abilitatile motorii la copii

abilitati-motorii-la-copiiDezvoltarea fizica a copilului implica cresterea graduala a capacitatilor motorii de care acesta are nevoie zilnic. In cazul in care parintii observa ca, la o anumita varsta, copilul nu are inca deprinderile specifice pentru varsta in cauza, poate sa impulsioneze copilul intr-o serie de activitati care sa ii dezvolte aceste functii motorii.

Ce abilitati esentiale trebuie sa-si dezvolte copiii

Abilitatile motorii prinicipale precum coordonarea si controlul principalelor grupe musculare si abilitati precum mersul, alergatul, asezatul pe un scaun.

Coodonarea grupelor mai mici de muschi care implica abilitati de tinere in mana a unei jucarii zornaitoare, culegerea de pe jos a obiectelor mici, desenarea cu un creion pe o suprafata de hartie.

Dupa ce copilul deprinde principalele miscari precum mersul, desenarea liniilor pe o foaie, tinerea lingurei si furculitei in mana la masa, lovirea unei mingi, copilul trebuie sa invete sa-si puna singur sosetele si papucii, sa-si incheie sau descheie singur nasturii de la haine, sa se spele singur pe fata.

Principalele activitati pentru dezvoltarea functiilor motorii

In cazul copiilor mici, daca acestia isi arata dorinta de a manca singuri, parintii trebuie sa ii lase sa tina singuri lingura in mana, chiar daca au probleme de coordonare a miscarilor, si sa nu intarzie acest proces.

In cazul in care merg cu ei la locul de joaca, este foarte important sa ii impulsioneze sa se miste cat mai mult, chiar si pe cei foarte mici care abia invata sa mearga.

Ca instrumente muzicale pentru dezvoltarea abilitatilor motorii, specialistii recomanda tobele sau pianul. Copilul trebuie incurajat sa invete cateva melodii care ii plac sau sa imite anumite ritmuri.

Intre sporturi, este mentionat baseballul pentru ca implica mai multe beneficii: creste forta musculara prin tinerea batei de baseball in mana, dezvolta functiile motorii de manuire a batei, precum si acuitatea vizuala pentru receptarea mingii.

Copilul trebuie incurajat in activitati muzicale sau de miscare: sarituri, rostogoliri, invartire.

Abilitatile motorii pot fi dezvoltate si prin activitati de desenare, taiere, lipire, realizare a unui colaj sau puzzle: copilul trebuie invatat sa tina foarfeca in mana, sa foloseasca lipiciul pentru a construi masini, cladiri sau alte jucarii.

Fetitele isi pot dezvolta abilitatile motorii dar si creativitatea prin creare de hainute pentru papusi sau anumite bijuterii. In ultimul caz, isi pot dezvolta dexteritatea manuala prin punerea unor margelute pe un sirag.

Toate obiectele de care copilul are nevoie ar trebuie puse intr-o cutie sau un cos din care copilul sa aleaga ce are nevoie, sa depuna efort in a le cauta, si sa nu fie alese si oferite direct de catre parinti.

De ce sunt importante activitatile fizice in timpul liber

Copilul trebuie incurajat si sustinut sa faca tot mai multa miscare fizica atat in programul de la scoala cat si in activitatile extrascolare.

Principalele beneficii ale activitatii fizice

  • dezvolta o structura osoasa si musculara puternica
  • imbuntateste echilibrul
  • mentine si dezvolta flexibilitatea
  • sustine o greutate adecvata
  • ajuta la relaxare
  • imbunatateste stima de sine
  • ajuta la socializare

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • X-Ray spune:

    Se numesc „aptitudini”, nu „abilități”!

    ABILITÁTE, abilități, s. f. (La sg.) Îndemânare, iscusință, pricepere, dibăcie. ♦ (La pl.) Șmecherii, șiretlicuri. (!!!)

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.