Copiii trebuie sa asculte povesti de la varsta de 6 luni

povestiUn copil ai carui parinti ii citesc povesti cu voce tare va avea un limbaj mult mai bine dezvoltat fata de alti copii. Academia Americana de Pediatrie recomanda tuturor parintilor sa le citeasca povesti copiilor inca de la primele luni de viata. O poveste citita de parinti ii va dezvolta copilului in timp abilitati sociale si de limbaj care il vor ajuta sa aiba rezultate mai bune la scoala.

Parintii care le citesc copiilor au o legatura emotionala mai puternica

Specialistii ii incurajeaza pe parinti sa le citeasca povesti copiilor si pentru legatura emotionala care se creeaza intre ei sub aceasta forma.
Astfel, pediatri recomanda inceperea lecturii povestilor chiar inainte de sase luni.

Intre sase si 12 luni, pediatri recomanda ca parintii sa le citeasca povesti copiilor in timp ce acestia stau in bratele lor si pot atinge paginile sau pot arata cu degetul imaginile.

Intre 1 si 2 ani, citirea povestilor va deveni deja o rutina pentru copil. La aceasta varsta, copiii vor aduce singuri cartile din biblioteca si vor fi capabili sa raspunda la intrebari despre personajele sau animalele care sunt ilustrate in povesti.

La aceasta varsta este recomandat ca parintii sa le puna multe intrebari copiilor: Unde este pisica? Ce animal este acesta?

Intre 2 si 3 ani, copilul va fi atat de obisnuit sa i se citeasca incat uneori va cere obsesiv aceeasi poveste. Dupa aceasta varsta insa, va deveni mai curios si dispus sa diversifice povestile pe care le aude.

Un copil care nu aude povesti ar putea avea probleme de adaptare la scoala

Specialistii atrag atentia ca nici o varsta nu este prea frageda pentru ca un copil sa asculte povesti.

Multi parinti insa incep sa le citeasca povesti copiilor abia dupa varsta de trei ani, considerand ca abia atunci copilul este capabil sa inteleaga firul intamplarilor.

Aceasta abordare este gresita si poate avea consecinte mari asupra dezvoltarii cognitive si emotionale a copilului.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.