Copiii dependenti de tehnologie au nevoie de terapie

copii-calculatorPublicatia britanica The Telegraph avertizeaza ca inca de la varsta de patru ani exista copii care au devenit dependenti de gadgeturi precum smartphones sau iPad, motiv pentru care au nevoie de terapie psihologica.

Specialistii din domeniul le atrag atentia parintilor care le permit copiilor accesul la dispozitivele digitale ca ii expun pe acestia unui pericol major, cu repercursiuni grave. Drept exemplu concret, cel mai tanar pacient din Marea Britanie care se afla sub tratament impotriva dependentei de tableta si telefon mobil are doar patru ani. Parintii acestui copil au apelat la ajutor de specialitate dupa ce acesta a devenit “din ce in ce mai suparata si imposibil de consolat” pentru ca i-a fost luat iPad-ul pe care il folosea zilnic, cate patru ore. “Mama copilului mi-a telefonat si mi-a descris simptomele. Mi-a spus ca a devenit obsedata de acest dispozitiv si ca il cere constant. Il folosea cate 3-4 ore pe zi si devenea foarte agitata cand ii era luat”, a povestit Dr. Graham.

Dr. Richard Graham, medicul terapeut care a initiat in urma cu 3 ani primul program de suport si ajutor pentru persoanele din Marea Britanie afectate de dependenta de tehnologie a declarat, in legatura cu acest subiect, ca exista si alti copii de aceeasi varsta care sufera de aceasta tulburare. Conform aceluiasi medic specialist, copiii afectati de dependenta de tehnologie se confrunta cu aceleasi simptome de sevraj cu care se confrunta si dependentii de droguri sau de alcool. De asemenea, medicul a precizat ca acest tip de dependenta afecteaza dezvoltarea normala a personalitatii copiilor si le afecteaza modul in carea interactioneaza cu ceilalti copii.

“Copiii au acces la internet inca din ziua in care se nasc”, a comentat el pentru publicatia Sunday Mirror. “Isi vad parintii ca se joaca pe telefoanele mobile si vor sa se joace si ei. Este dificil, pentru ca un astfel de dispozitiv poate functiona si ca un sistem de recompensare a copilului sau de linistire a sa atunci cand ai nevoie. Daca parintii nu reusesc sa mentina un echilibru, situatia poate deveni foarte periculoasa”, a avertizat terapeutul.

Psihiatrii estimeaza ca numarul persoanelor care au devenit dependente de mediul digital a crescut cu 30% in ultimii trei ani.

 

Sursa stire: Agerpres

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Carmen spune:

    Îmi puteți spune în Cluj, nume de psihologi/psihiatri specializați pe problema dependentei de calculator la copii

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.