Copiii cu parinti fumatori au risc de astm cu 31% mai mare

copiiiCopiii care stau in case in care se fumeaza au un risc de aparitie a astmului cu 31% mai mare decat cei care nu sunt expusi fumului de tigara.

Afirmatia a fost facuta de conducerea Societatii Romane de Pneumologie.

„Copiii cu astm si cu parinti fumatori au crize astmatice mai frecvente si mai severe: riscul de a suferi o criza care sa necesite intubatie este de 22 de ori mai mare. Adultii fumatori fac crize astmatice mai frecvente si mai severe. Mortalitatea intraspitaliceasca a fost de 31% pentru astmaticii fumatori care au necesitat ventilatie mecanica”, a declarat dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, citat de Agerpres.

Medicul pneumolog a mai precizat ca fumatorii a peste 20 de tigari pe zi au risc de trei ori mai mare de a face infectii respiratorii severe comparativ cu nefumatorii indiferent de sex.

„Fumatul este considerat factor de risc de deces in sase din cele opt cauze principale de mortalitate din lume. In Europa se inregistreaza anual 650.000 decese cauzate de fumat. (…) Comparativ cu nefumatorul, fumatorul are un risc de 23 ori mai mare la barbat de a dezvolta cancer pulmonar si de 13 ori mai mare la femei. Riscul de deces prin boala obstructiva cronica este de 12-13 ori mai mare. In tarile dezvoltate intre 1/5 si 1/3 dintre adultii astmatici sunt fumatori”, a mai afirmat dr. Mihaltan, conform sursei mentionate.

Tot el mai spune ca cei care au fumat cel putin trei ani au avut un risc crescut de a face astm bronsic de doi ori mai mare.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.