Copii nesupravegheati in activitatile sportive

sportActivitatile sportive sunt recomandate pentru un copil activ si sanatos. Exista cazuri insa in care copilul poate suferi anumite leziuni, contuzii in timpul activitatilor sportive mai ales din lipsa masurilor de protectie adecvate riscurilor pe care le presupune sportul in cauza.

Leziuni care apar in activitati necontrolate de adulti

In afara activitatilor indrumate de un antrenor sau supravegheate de un adult, o mare parte din timp copilul il poate petrece in spatii improvizate, neamenajate precum in fata blocului, in curte, in curtea scolii si nu pe terenul de sport.

Leziunile cu un factor de risc ridicat sunt fracturi, afectiuni ale articulatiilor, leziuni la nivelul bratelor, capului.

Cauze ale afectiunilor diagnosticate la sportivii tineri

In cazul copiilor care fac un sport de mici, la nivel de performanta, pot aparea afectiuni precum tendinita (afectiune a tendoanelor), apofizita, afectiuni osteoarticulare.

Specialistii considera ca aceste afectiuni apar din cauza unor factori precum: specializarea pe un singur sport de mici, echipament neadecvat, lipsa incaltamintei specifica activitatii sportive, antrenament intens, repetitiv in perioade de crestere a copilului, afectiuni preexistente.

Leziuni cu factor ridicat de risc in timpul sportului

Contuzii-din cauza unor lovituri in cap

Luxatii si intinderi-gleznele sunt cele mai vulnerabile in acest caz

Fracturi ale oaselor-oasele copiilor sunt in crestere si, in acest caz, au un factor de risc mai ridicat de a se rupe

Tendonita-prin afectiuni ale tendoanelor

Afectiuni cauzate de temperaturi ridicate-in cazul unei cativitati intense in timpul verii, si a deshidratarii

Masuri de prevenire a leziunilor in timpul sportului

Este recomandata inscrierea copilului intr-un club, spatiu destinat activitatilor sportive pentru activitati supravegheate de un specialist. In acest fel, copilul va face si exercitiile fizice adecvate varstei sale si dezvoltarii musculaturii si a articulatiilor.

Asigurarea echipamentului de protectie este foarte important in functie de sport. Protejarea capului, a ochilor, a gurii este esentiala.

Incalzirea musculaturii inainte de a incepe activitatile sportive previne leziuni ale tesuturilor in timpul practicarii sportului.

Hidratarea corecta in timpul activitatii este foarte importanta mai ales in cazul exercitiilor in aer liber la temperaturi ridicate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.