Copii cu copii | Mii de minore din Romania devin mame

Cu toate ca, in anul 2018, numarul nasterilor in cazul mamelor minore a scazut usor, situatia la nivel de tara este tot ingrijoratoare vizavi de acest fenomen.

Dintre mamele adolescente cu varsta sub 19 ani, 12.906 sunt la prima nastere, 3.657 la a doua, 673 la a treia, 63 la a patra, sapte la a cincea si una la a sasea nastere, arata reprezentantii organizatiei Salvatii Copii, citand cifre oficiale ale Institutului National de Statistica, valabile pentru anul 2018.

„De cele mai multe ori, adolescentele mame provin din medii sarace, fara acces la asistenta medicala constanta si de calitate. Si de aici, consecinte extrem de grave si, din pacate, ireversibile: nasteri premature, mortalitate infantila ridicata, copii crescuti de copii, in medii socio-economice precare, perpetuand, de fapt, discriminarile”, a precizat Gabriela Alexandrescu ,presedintele Organizatiei Salvati Copiii Romani, potrivit unui comunicat.

Lipsa educatiei sexuale duce la sarcini nedorite in randul minorelor si implicit la abandon scolar. Datele oficiale arata ca cele mai multe mame minore provin din mediul rural.

Potrivit comunicatului mentionat, in 2018, cinci din zece mame cu varsta sub 18 ani nu au fost niciodata la control ginecologic, ceea ce a dus la o rata de patru ori mai mare a nasterilor premature.

Etichete: mame minore, nasteri la minore, educatie sexuala

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.