COPAC solicita stoparea exportului paralel de medicamente

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) solicita Ministerului Sanatatii sa se mentina pe pozitia asumata in cadrul Forumului National al Asociatiilor de Pacienti de a bloca exportul paralel de medicamente, dand astfel o sansa la viata pacientilor romani.

Conform unui comunicat de presa al asociatiei COPAC, in Romania, exista pacienti care nu au tratament din cauza lipsei medicamentelor, multe plecand in alte tari prin exportul paralel. In ultimii 3 ani au fost retrase peste 2000 de medicamente de catre producatori.

„Potrivit unor date prezentate public in cadrul Forumului National al Asociatiilor de Pacienti, pe programul national de boli transmisibile s-a exportat 34% din cantitatile de medicamente destinate pacientilor romani, la oncologie 48%, pe programul de diabet 21%, pe programul de boli rare 64%, pe programul pentru insuficienta bolilor renale cronice 17%, pe programul de transplant 35%, pe programul de boli endocrine 37%”, scrie in comunicat.

In aceste conditii, COPAC considera ca este nevoie de masuri drastice pentru stoparea exportului paralel de medicamente si cresterea accesului pacientilor romani.

„Legislatia trebuie modificata astfel incat sa apere drepturile pacientilor romani si nu pe aceia care, sub umbrela comertului intracomunitar, isi vad strict de profit, fara a conta cate vieti afecteaza in mod grav. Aceasta problema a exportului paralel, care s-a acutizat in ultimii ani trebuie sa se opreasca aici, iar Ministerul Sanatatii trebuie sa ia masuri drastice”, a declarat Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.