COPAC: Incetati sa incalcati drepturile pacientilor!

Chiar daca in alte domenii, lucrurile au fost relaxate, nu acelasi lucru se intampla si in sistemul de sanatate, spun reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) si se trage un semnal de alarma asupra ‘situatiei continue de incalcare a drepturilor pacientilor’.

In urma semnalelor, COPAC transmite ca alcatuit o lista de ‘incalcari a drepturilor pacientilor’:

• In continuare sunt internate doar urgentele. Pacientii sunt amanati pana dupa 15 iunie;
• Apartinatorii pacientilor nu le este permis accesul in unitatile medicale nici in cazurile speciale care se justifica (persoane care nu se pot deplasa, nasteri, etc.). Taticii nu isi pot vedea copiii nici chiar daca isi fac testul COVID, iar unele mame isi asteapta disperate micutii abia dupa ce iese rezultatul la test.
• Pacientii sunt pusi pe drumuri pentru a-si lua tratamentul chiar daca sunt cazuri care nu pot face acest lucru si nu pot fi luate de familie;
• Pacientii cu boli infectioase (tuberculoza, HIV, hepatite) nu au acces in spitalele unde se tratau acestea fiind spitale COVID sau suport;
• Incalcarea confidentialitatii diagnosticului pacientilor morti de covid, prin mentionarea unor diagnostice precum HIV, schizofrenie, chiar si dupa moarte.

Daca in luna martie cand nu stiam exact care va fi amploarea pandemiei, aceste masuri erau justificate, in prezent trebuie sa inceteze, mai scrie in comunicatul citat.

“Autoritatile trebuie sa inteleaga in acest moment ca au de gestionat un sistem de sanatate cu multi pacienti si nu doar cu cei COVID. Ca de obicei, ne situam intr-o situatie extrema: interzicem orice drept si nu ne gandim niciun moment la binele pacientilor. Se pare ca ne-am pierdut si bunul simt si orice urma de umanitate in anumite cazuri, iar noua ca reprezentanti ai pacientilor acest lucru ni se pare de neacceptat.
NU mai acceptam aceste incalcari de drepturi ale pacientilor si va solicitam urgent sa luati masuri care sa corecteze aceste lucruri, care in luna iunie 2020 nu mai au nicio justificare”, a declarat Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Etichete: drepturile pacientilor, internare pacienti spitale, vizite spital apartinatori, tratament pacienti boli cronice, copac

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.