Controversa in lumea medicala: „Transplant de corp, posibil in doi ani”

chirurgieS-a creat o noua disputa in lumea medicala, de data aceasta una extrem de controversata. Un chirurg italian sustine ca in circa doi ani se va putea realiza primul transplant de corp.

Potrivit Daily Mail, Sergio Canavero, un chirurg italian spune ca donatorii vor putea fi acele persoane care au boli cerebrale incurabile, iar beneficiarii pot fi oamenii cu organisme bolnave si creiere sanatoase.

Tot chirurgul Italian estimeaza ca acest tip de operatia va costa in jur de 7, 5 milioane de dolari, iar primii beneficiari pot fi acei pacienti care au leziuni incurabile ale coloane vertebrale sau chiar cei care sufera de cancer.

De altfel, doctorul s-a gandit ca un potential pacient ar putea fi chiar renumitul fizician Stephen Hawking, diagnosticat cu scleroza lateral amiotrofica

Cum s-ar putea realiza operatia

Multi medici cred ca acest tip de operatie este o fantezie pura, dar Canavero afirma ca toate mijloacele pentru operatie exista deja.

Noul corp ar putea fi donat de o persoana care sufera de moarte clinica. Atat donatorul, cat si beneficiarul vor avea capul indepartat de coloana vertebrala in acelasi timp. Dupa aceea, capul pacientului va fi lipit de corpul donatorului cu o substanta numita „polietilen glicol”, explica chirurgul.

Muschii si vasele de sange vor fi cusute inainte ca pacientul sa fie pus intr-o coma indusa timp de patru saptamâni pentru a-i impiedica miscarile care i-ar pune in pericol vindecarea.

Dupa aceea, pacientului ii vor fi administrate socuri electrice pentru a ii stimula maduva spinarii si pentru a dezvolta conexiunile intre cap si corp.

De asemenea, pacientii ar trebui sa primeasca medicamente care sa impiedice refuzarea capului de catre organism, dar si consiliere psihologica intensiva.

Pareri pro

Chirurgul Sergio Canavero a mai afirmat ca transplantul va fi realizat doar atunci când pacientii nu mai au nicio alta cale de vindecare.

„Cred in posibilitatea si utilitatea transplantului, dar nu sunt de acord cu perioada de timp pe care a calculat-o Canavero. El crede ca se va putea face in curand, dar eu cred ca se va putea face in viitorul indepartat”, a spus William Matthews, presedintele Academiei Americane de Chirurgie Neurologica si Ortopedica.

Pareri contra

„Nu cred ca se va putea face un astfel de transplant vreodata” a declarat si doctorul Harry Goldsmith, un chirurg celebru pentru operatiile in urma carora a redat capacitatea de a merge unor pacienti cu leziuni grave la coloana vertebrala.

Acest plan, care pentru multi critici pare o fabulatie, urmeaza sa fie prezentat de mediciul italian la o conferinta medicala ce va avea loc in vara acestui an, cu scopul de a obtine sprijinul si altor specialisti cu care sa poate realiza primul transplant de corp preconizat de el undeva in anul 2017.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.