Comunicat de presa – APAH-RO

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din Romania a demarat joi, 1 martie, campania națională „Nu lăsa hepatita să-ți distrugă viața! Testează-te!”, ce se va derula în perioada 1 martie – 31 mai 2012. Acțiunea reunește pacienți, medici, asociații profesionale, laboratoare, voluntari, toți având aceeași dorinţă, de a încerca să tragă un semnal de alarmă că populația trebuie să se testeze pentru hepatitele cronice virale. Acțiunea cu impact social va fi susținută de un spot TV, realizat de APAH-RO. Scopul campaniei: conștientizare asupra importanței depistării la timp a hepatitelor cronice virale.

Campania are sprijin internațional, printre partenerii APAH-RO aflându-se Alianţa Mondială de Hepatită, alături de Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” (INBI), Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH), Societatea Română de Gastroenterologie – Hepatologie și Nutriție Pediatrică (SRGHNP), Societatea Națională de Medicină a Familiei (SNMF).

In conferința de presă ce a avut loc la București, au fost prezenți, ca reprezentanți ai partenerilor de proiect: Acad. Dr.  Adrian Streinu-Cercel, Secretar de Stat MS (INBI), Prof. Dr. Mircea Diculescu – preşedinte SRGH, Dr. Simona Șopov – din partea SNMF și dr. Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase Spitalul de Boli Tropicale și Boli Infecțioase „dr. Victor Babeș”

Acad. Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel a precizat: „Ar trebui să se testeze toți cei care se știu că au un comportament la risc. Este cazul celor care se tatuează, își fac piercinguri, au contacte sexuale neprotejate cu prezervativ, care se droghează, mai ales injectabil. Din nefericire, am observat că 80% din ultima categorie amintită au infecție cu virus C, dar au început să apară mulți cu virus B și chiar HIV”

Prof. Dr. Mircea Diculescu a declarat: „Hepatita poate să ne distrugă viața prin două metode: cea prin care virusul hepatitic, din cauza sistemului imun slăbit, poate să inflameze ficatul și să se transforme în ciroză. A doua metodă ca hepatita să distrugă viața este reprezentată de un anturaj slab informat, care nu cunoaște modurile de infectare și-l respinge pe cel care are hepatită, discriminându-l total nepotrivit. Recomandarea mea este ca informarea să se facă doar din surse sigure”.

Dr. Adriana Moțoc a completat: „Populația trebuie să se adreseze medicului de familie nu doar pentru tratarea bolilor, ci și pentru depistări profilactice. Nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de faptul că infecția cu virus hepatitic – B, C sau D, nu dă mereu simptome. Nedepistate la timp, aceste infecții duc la complicații, precum ciroza sau cancerul hepatic, iar singura soluție terapeutică în aceste cazuri este transplantul hepatic”

Marinela Debu, președintele APAH-RO a încheiat: „Mesajul nostru, ca și pacienți deja diagnosticați, este să mergeți la medicul de familie, să-l întrebați despre hepatite, să vă testați, chiar dacă ați putea crede că nu suferiți de o formă de hepatită cronică. Vă puteți salva viața doar știind din timp ce se întâmplă cu organismul vostru. E dureros să aflăm când, speriați de boală, spre această organizație se îndreaptă tineri de 30-40 de ani cu ciroză”.

Cu această ocazie, președinte WHA, Charles Gore, a transmis: „Hepatita este o problemă globală, peste 500 de milioane de oameni fiind afectați de această maladie. Aceasta este o boală răspândită pe tot globul. În ciuda acestui fapt, nivelul de conştientizare a pericolului reprezentat de hepatită este foarte redus. Este un fapt tragic deoarece există tratamente disponibile care pot vindeca hepatita C și pot încetini sau chiar stopa progresia hepatitei de tip B. Diagnosticarea și tratarea tuturor bolnavilor este esențială, în special în România unde multe persoane bolnave rămân nediagnosticate și bineînțeles, netratate”

Menționăm că este prima campanie cu spot TV pe hepatită, la nivel național, derulată de o organizație de pacienți cu hepatită din România, totodată susținută de o organizație mondială, precum WHA.

În această campanie s-au alăturat și importante laboratoare din țară: Synevo, Bioclinica, IDS Laboratories care acordă, pentru toți cei care doresc să se testeze, reduceri la o serie de pachete de analize: Hemograma, TGO, TGP,Ag Hbs, Anti HBs – cantitativ, Anti Hbc, Anti HCV.

La aceste analize se acordă un discount de 20-30%, pe toata durata campaniei, respective 1 martie – 31 mai 2012. Reducerile se acordă pe baza formularului descărcat de pe site-ul www.hepato.ro sau procurat de la reprezentanții APAH-RO din țară.

Totodată, pe perioada campaniei APAH-RO, laboratorul IXIA Medica București efectuează testarea încărcăturii virale, pentru hepatita B și C, la prețul de 240 de lei, iar pentru membrii APAH-RO, a anunțat o reducere de 15%, la investigațiile făcute în acest laborator.

Sponsorii campaniei sunt: Roche, BMS, MSD, Biopredictive.

În completare:

Incepând cu data de 15 martie, de pe site-ul www.hepato.ro și alte surse ce vor fi anunțate ulterior, vor putea fi accesate două ateliere de lucru, cu informații utile despre hepatitele virale, adresate pacienților și publicului larg, precum și medicilor dentiști. Acest proeict este realizat cu sprijinul „Data Center Solution” – firmă specializată pe dezvoltarea de servicii și consultanță în domeniul IT medical, și BMS.

Biroul de presă APAH-RO

www.hepato.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.