Compartiment de Ingrijiri Paliative inaugurat la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Brasov


Un Compartiment de Ingrijiri Paliative format din trei saloane a fost inaugurat la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Brasov. Spatiile in care se deruleaza activitatile au fost amenajate pentru a asigura atat un mediu de ingrijiri cat mai aproape de climatul familial, cat si confort pacientilor si familiilor acestora.

Potrivit managerului unitatii medicale, Dan Morau, Compartimentul de Ingrijiri Paliative insumeaza un numar de noua paturi in regim de spitalizare continua, distribuite astfel: doua saloane cu cate trei paturi, un salon cu doua paturi si un salon tip rezerva/izolator cu grup sanitar propriu, cu un pat, relateaza Agerpres.

Fiecare salon are paturi mobile, rabatate electric, grupurile sanitare fiind adaptate pentru pacientii cu nevoi speciale, fotolii rulante, cadru de mers, aspiratoare de secretii, iar spatiul de socializare este dotat cu televizor conectat la cablu si calculator cu internet.

In dotare se mai afla cabinetul de consiliere unde medicul, psihologul, asistentul social sau preotul pot oferi cele mai bune sfaturi pacientilor si familiilor acestora.

Incinta Compartimentului pentru Ingrijiri Paliative este delimitata de zonele din jur si izolata fata de agitatie, zgomot, vizite inoportune. Locatia este prevazuta cu o zona verde (parc cu banci si flori), asigurand un perimetru de protectie sanitara, dar si de recreere.

‘Principalii pacienti ai procesului de paliatie sunt pacientii cu boli progresive, cu inrautatirea simptomelor (dispnee, durere, pneumonie recurenta, hemoptizie semnificativa, sindrom de vena, cava superioara etc) si/sau a valorilor analizelor si/sau scaderea statusului functional si/sau evidenta bolii metastatice. Din analiza datelor statistice ale Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie a rezultat ca 21,5% dintre pacientii externati in 2017 au necesitat pe parcursul internarii metode adecvate de terapie a durerii si ingrijirii paliative’, a explicat managerul spitalului, conform Agerpres.

Reparatiile, amenajarile interioare si dotarile acestui compartiment au reprezentat o investitie realizata din fondurile alocate in acest an de Consiliul Judetean (CJ), in subordinea caruia se afla spitalul, in valoare de 660.000 lei.

‘Ma bucur ca din acest buget, la initiativa managerului, dr. Dan Moraru, a putut fi amenajat Compartimentul de Ingrijiri Paliative, atat de necesar nu doar pentru ingrijirea pacientilor cu boli grave, ci si pentru consilierea familiilor acestora. In ciuda constrangerilor bugetare cu care ne-am confruntat in acest an, la nivelul administratiei judetene luam toate masurile pentru desfasurarea in conditii optime a unui act medical de calitate in toate cele sase spitale pe care le avem in subordine”, a afirmat presedintele CJ, Adrian Vestea, citat de sursa mentionata.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.