Comisia Europeana propune introducerea unui card european standardizat pentru dizabilitati

Comisia Europeana propune introducerea unui card european standardizat pentru dizabilitati si consolidarea actualului card european de parcare pentru persoanele cu dizabilitati, documente ce vor fi recunoscute peste tot in Uniunea Europeana, relateaza AFP si Agerpres.

”Aceasta va facilita viata a aproximativ 87 de milioane de persoane si a familiilor lor. Un handicap nu trebuie sa impiedice oamenii sa calatoreasca si sa se deplaseze liber in Europa”, a comentat vicepresedinta Comisiei Europene pentru valori si transparenta, Vera Jourova, potrivit surselor citate.

Cardul european pentru dizabilitate va servi drept dovada recunoscuta a dizabilitatii in intreaga UE, oferind acces egal la conditii speciale si tratament preferential in serviciile publice si private, inclusiv, de exemplu, la transport, evenimente culturale, muzee, centre de agrement si sportive sau parcuri de distractii. Cardul va fi emis de autoritatile nationale abilitate si va completa cardurile sau certificatele nationale existente.

Pentru a promova usurinta utilizarii si a reduce sarcina administrativa, directiva propusa va impune statelor membre, sa furnizeze cardurile atat in versiune fizica, cat si in versiune digitala, sa puna la dispozitia publicului, in formate accesibile, conditiile si normele de eliberare sau de retragere a cardurilor si sa se asigure ca prestatorii de servicii ofera informatii privind conditiile speciale si tratamentul preferential pentru persoanele cu dizabilitati in formate accesibile.

Propunerea Comisiei Europene urmeaza sa fie discutata de catre Parlamentul European si Consiliul UE si prevede ca, dupa adoptare, statele membre vor avea la dispozitie 18 luni pentru a transpune dispozitiile directivei in legislatia nationala.

Etichete: drepturi persoane cu dizabilitati, card european persoane cu dizabilitati 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.