CNAS pregateste reinceperea tratamentului fara interferon in luna mai

CNAS se afla in etapa finala a procesului de pregatire a reluarii prescrierii tratamentului fara interferon pe aria terapeutica hepatita cronica virala C, data estimata pentru ca pacientii sa poata beneficia de prescriptii medicale fiind 1 mai 2017.

Astfel, CNAS a semnat contractele cost-volum-rezultat pe aria terapeutica hepatita cronica virala C pentru 10.000 de pacienti eligibili. In perioada imediat urmatoare se va finaliza elaborarea si publicarea protocoalelor terapeutice. Pe baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii, CNAS va emite formularele specifice de prescriere a tratamentelor respective.

Mentionam ca un alt contract cost-volum-rezultat pe aceeasi arie terapeutica, semnat in urma cu o luna, vizeaza alti 2.000 de pacienti eligibili cu ciroza decompensata, medicamentul fiind deja inclus in Lista aprobata prin HG nr.178/04.04.2017.

Astfel, noua etapa de tratament pentru hepatita cronica virala C vizeaza:

•    9.700 pacienti cu fibroza F3 si F4 (ciroza compensata), cu fibroza F2 asociata cu manifestari extrahepatice de tip autoimun, cu limfom cu celule B non-Hodgkin, cu hepatocarcinom, cu hemofilie sau talasemie majora, precum si personalul medical, indiferent de stadiul fibrozei;
•    250 pacienti cu insuficienta renala aflati in dializa, stadiile de fibroza F2, F3 si F4 (ciroza compensata);
•    50 pacienti cu transplant hepatic;
•    2.000 pacienti cu ciroza decompensata.

Tratamentul va fi efectuat cu DCI Dasabuvirum+Ombitasvirum+Paritaprevirum+ Ritonavirum pentru primele doua grupe de pacienti mentionate si cu DCI Ledipasvirum+ Sofosbuvirum pentru celelalte doua grupe de pacienti.
Dupa succesul tratarii fara interferon a 5.860 de pacienti, in cadrul primului contract cost-volum-rezultat pe aria terapeutica hepatita cronica virala C, contract finalizat la 1 noiembrie 2016, negocierea si semnarea noilor contracte cost-volum-rezultat, tintind un numar semnificativ mai mare de pacienti pe aceeasi arie terapeutica, a reprezentat o prioritate pentru CNAS.  

In acest scop, CNAS a fost autorizata prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2017 sa incheie contracte in limita creditelor de angajament de 3,09 miliarde lei pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat.

„Includerea treptata in tratament a pacientilor cu hepatita cronica virala C este necesara in conditiile in care efortul bugetar este mare. Contractele cost-volum-rezultat reprezinta un mecanism care permite eficientizarea acestui efort in beneficiul pacientilor, urmarindu-se astfel reducerea incidentei afectiunii respective in Romania, in concordanta cu obiectivul prevazut in programul de guvernare” – a declarat Marian Burcea, presedintele CNAS.
 
 Biroul de presa al CNAS

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

5 de intrebari si raspunsuri

 • lungu adriana spune:

  Unde vedem raspunsul la aceasta intrebare sau scriem degeaba

 • lungu adriana spune:

  De ce nu se da Harvoni si pt celelalte doua categorii de pacienti are mai putine reactii adverse

 • lungu adriana spune:

  TIROIDITA AUTOIMUNA ESTE O MANIFESTARE EXTRAHEPATICA CUM SE POATE LUA INF FREE LA O F2 SI ACEASTA BOALA PLUS TENSIUNE SUB TRATAMENT DEJA

 • lipan valeriu spune:

  am facut pegasis cu ribavirina in 1987,dupa terminare virusul a reaparut , dupa cativa ani am reinceput pegintron cu ribavirina si dupa 3 luni am fost declarat nonresponder. acum am f3 si astept cu infrigurare noul tratament cu interferon free.ce sanse am sa intru cat mai repede in programul de tratament?va multumesc!

 • Petruta A spune:

  Cat timp va mai trece pana la emiterea formularelor specifice de prescriere a tratamentului fara interferon?!Cand se va finaliza elaborarea si publicarea protocoalelor terapeutice? Acest protocol trebuia sa fie finalizat inaintea incheierii contractelor cu firmele de medicamente; degeaba sunt medicamentele daca nu stii cui sa le distribui!!!

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.