CNAS a obtinut o finantare de aproape 1 milion euro pentru informatizarea sistemului de asistenta medicala transfrontaliera


CNAS a obtinut de la Comisia Europeana o finantare de aproape 1 milion euro pentru proiectul informatic Open Source Healthcare Insurance Gateway for EESSI (OSHIG).

In contextul in care la nivelul UE se urmareste renuntarea la schimbul de documente pe suport hartie intre institutiile din statele membre din domeniul securitatii sociale, in favoarea documentelor electronice, transmise prin intermediul unei platforme unice de comunicare informatica, EESSI, scopul proiectului OSHIG este de a conecta platforma informatica a CNAS (PIAS) cu cea europeana.

Termenul de implementare a proiectului este decembrie 2019, iar costul total este de 1.247.534 euro, din care 935.651 euro finantare europeana si 311.833 euro contributia CNAS.
OSHIG este gandit ca o extensie functionala a proiectului European Interoperability for Social Security Institutions in Romania (ESSIR), proiect in curs de implementare de CNAS in parteneriat cu Casa Nationala de Pensii Publice (avand rol de coordonator), Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Avand in vedere ca Romania are un mare procent din cetatenii sai in alte state membre UE, CNAS considera ca acest proiect va contribui in mod semnificativ la imbunatatirea mobilitatii persoanelor in interiorul Uniunii, deoarece va creste eficienta si va reducere costurile administrative in domeniul asistentei medicale transfrontaliere.

„Asiguratii care au nevoie de asistenta medicala in strainatate nu vor mai avea de asteptat pana cand se efectueaza schimbul interinstitutional de corespondenta referitoare la situatia lor. Practic toate documentele care in prezent se transmit prin posta dintr-o tara in alta, intre CNAS si institutiile omoloage, vor putea ajunge aproape instantaneu la destinatie, cu costuri foarte mici, prin intermediul platformei informatice EESSI”, a declarat presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu.

Biroul de presa al CNAS

NOTA:

EESSI = Electronic Exchange of Social Security Information
PIAS = Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.