CMMB atage atentia asupra consultatiilor oferite de unii medici din strainatate

Medicii din strainatate, care nu au drept de practica in Romania, nu au nici responsabilitati fata de statul roman si pacientii din tara. Ei pot efectua acte medicale doar cu avizul Colegiului Medicilor din Romania.

„Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) constata ca in presa si pe retelele sociale sunt promovate sesiuni de consultatii pentru o a doua opinie medicala, avand loc in camere de hotel sau alte spatii improvizate. Astfel de actiuni, desfasurate fie ca act filantropic, fie ca parte a unor campanii de racolare a pacientilor de catre unele clinici trebuie sa se desfasoare conform legii. Medicii din strainatate, care nu au drept de practica in Romania, nu au nici responsabilitati fata de statul roman si pacientii din tara. Ei pot efectua acte medicale doar cu avizul Colegiului Medicilor din Romania”, transmite Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti intr-un comunicat de presa.

In comunicat se mai atragae atentia ca exista riscul ca pacientii sa fie pacaliti.

„In lipsa acestor avize, publicul poate fi pacalit prin invocarea unor titluri stiintifice false, sau chiar de catre persoane fara pregatire medicala. De asemenea, apare riscul comercializarii suferintei, prin recomandarea unor tratamente si investigatii nenecesare, odata ce persoana care acorda consultatii o face in afara cadrului legal si a controlului organizatiilor profesionale. Ca institutie ce asigura respectarea de catre medici a obligatiilor care le revin fata de pacient si de sanatatea publica, CMMB atrage atentia asupra acestei situatii. Pacientii sunt sfatuiti sa solicite persoanei care acorda consultatii prezentarea avizelor de la Colegiul Medicilor din Romania si sa nu apeleze la consultatii oferite in afara unitatilor medicale”, se mai arata conform sursei mentionate.

CMMB mai precizeaza ca sustine dreptul pacientului la a doua opinie medicala si considera ca sunt binevenite ajutoarele colegiale de la medicii din alte tari, Romania fiind confruntata cu o criza de cadre medicale, in urma exodului in Occident.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.