Clarificari despre serviciile medicale de preventie 40+ decontate de CNAS

Pacientii cu boli cronice nu au nevoie sa apeleze la pachetul de preventie 40+ pentru persoanele asimptomatice, deoarece se afla in contact periodic cu medicul de familie, iar acest pachet a fost din start gandit pentru persoanele care nu au semne/simptome de boala si care nu-si verifica periodic starea sanatatii, precizeaza CNAS.
Potrivit sursei citate, in cadrul pachetului de servicii decontate de sistemul asigurarilor sociale de sanatate la nivelul asistentei medicale primare sunt prevazute servicii de preventie pentru toate categoriile de varsta.

Printre consultatiile de preventie oferite de medicii de familie (in cadrul carora se poate recomanda si un set de analize medicale de laborator) se numara si cele destinate persoanelor asimptomatice cu varsta peste 40 de ani din listele proprii, adica acelor persoane care nu sunt in evidenta medicului de familie cu boli cronice si nici nu manifesta semne de boala.

“Tocmai pentru ca aceste persoane se considera pe deplin sanatoase, se adreseaza rar medicilor, doar in cazul afectiunilor acute, riscand sa dezvolte boli cronice „ascunse” (fara simptome) care sa fie depistate de abia intr-un stadiu avansat, in care pot aparea complicatii, invaliditati si chiar decese premature, iar tratamentele sa fie dificile, dureroase si costisitoare, sau chiar ineficiente.

O atentie deosebita necesita in special persoanele de peste 40 de ani, deoarece dupa aceasta varsta incidenta bolilor cronice creste semnificativ.”, precizeaza CNAS intr-un comunicat de presa.
Prin pachetele de preventie, CNAS urmareste sa incurajeze persoanele mentionate sa-si verifice periodic starea sanatatii, dar si medicii de familie sa acorde activ consultatii preventive, in cadrul carora sa evalueze comportamentele cu impact global asupra sanatatii (stilul de viata: fumat, consum problematic de alcool, activitatea fizica, dieta etc.), riscul cardiovascular, oncologic, sanatatea mintala, sanatatea reproducerii, si sa intervina asupra riscurilor modificabile.

“Pe termen mediu si lung, aceasta abordare va conduce la cresterea calitatii vietii pacientilor, care astfel sunt depistati precoce si tratati intr-un stadiu incipient al bolii, la reducerea costurilor asociate bolii, dar si la diminuarea numarului de servicii medicale spitalicesti, in favoarea celor de medicina primara (inversarea piramidei serviciilor medicale).

Persoanele cu boli cronice aflate pe listele medicilor de familie beneficiaza de consultatii periodice lunare decontate din FNUASS pentru supravegherea evolutiei bolii, continuitatea terapiei, screeningul complicatiilor, educatia privind ingrijirea si autoingrijirea etc. Daca medicul de familie, in urma evaluarii riscului dezvoltarii altor afectiuni, constata ca pacientii respectivi au anumite simptome sau rezultate ale analizelor in afara valorilor normale, poate acorda in plus si consultatii de monitorizare activa (management de caz) pentru bolile cronice cu impact major (hipertensiunea arteriala, dislipidemia si diabetul zaharat tip 2, astmul bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva – BPOC si boala cronica de rinichi).”, mai precizeaza CNAS care adauga ca “in cazul acutizarii afectiunilor cronice sau a prezentei oricaror simptome a caror provenienta trebuie clarificata, pacientii se prezinta la medicul de familie care, in urma evaluarii stabileste conduita terapeutica.

Pentru orice afectiune acuta/subacuta/acutizare a unei boli cronice casa de asigurari de sanatate deconteaza medicilor de familie inca doua consultatii pentru fiecare episod de boala, in afara consultatiilor periodice anterior mentionate. In urma efectuarii consultatiilor, medicul de familie poate elibera bilete de trimitere (inclusiv pentru investigatii medicale paraclinice) sau alte documente.

Asadar, medicul de familie acorda consultatii intr-un mod integrativ, tinand cont de toate afectiunile acute, subacute sau cronice de care sufera pacientii, investigand totodata si factorii de risc pentru aparitia altor boli sau agravarea celor existente, realizand atat preventie primara (preintampina aparitia afectiunilor prin interventia asupra factorilor de risc), preventie secundara (depisteaza precoce boala, inainte de a se manifesta), preventie tertiara (screeningul complicatiilor cu reducerea agravarilor sau aparitiei complicatiilor).

Etichete: servicii medicale, servicii medicale preventie, analize preventie 40+, CNAS

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.