Cinci romani cu tumori cerebrale au castigat in instanta dreptul la tratament ‘off-label’

Cinci pacienti cu tumori cerebrale au dat statul in judecata pentru a beneficia de tratament gratuit cu un medicament in regim ‘off-label’, adica in afara prospectului si au castigat prin ordonanta presedintiala. a anuntat vineri presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR), Cezar Irimia.

„De un an de zile avem promisiunile doamnei ministru (n.r. – Sorina Pintea) pentru creionarea acelui proiect de prescriptie ‘off-label’, adica in afara prospectului, unde medicul isi asuma recomandarea acestui tratament. Doamna ministru nu are timp sa semneze un ordin de ministru prin care sa puna la dispozitie pacientilor aceste medicamente – si atunci ne-am hotarat sa actionam statul in judecata, pentru ca aceasta asteptare face victime -, inclusiv proiectul pe off-label. Ne-am saturat de promisiunea doamnei ministru”, a declarat Cezar Irimia , presedintele presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR), citat de Agerpres.

Conform APCR, printr-o hotarare judecatoreasca pronuntata pe 28 mai, Curtea de Apel Bucuresti a obligat Guvernul, Ministerul Sanatatii, CNAS si Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) sa le asigure celor cinci pacienti cu tumori cerebrale tratament gratuit cu un medicament in regim ‘off-label’.

Potrivit sursei citate, avocatul Dan Cimpoieru a precizat ca hotararea pronuntata, ‘pe langa efectul direct asupra dreptului la viata al reclamantilor, va obliga intr-o buna masura autoritatile statului sa accelereze adoptarea proiectului privind prescriptia ‘off-label’.

Etichete: tumori cerebrale, tratament off-label, tratament tumori cerebrale

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.