Cezariana, indicatii si complicatii

Operatii de patologie urinara in premieraCezariana reprezinta nasterea unu fat prin incizie abdominala (laparotomie)si incizie uterina (historotomie)

Mai explicit, inseamna ca vi se vor face doua taieturi, una a peretelui abdominala si alta a uterului pentru  a scoate copilul, dar acest lucru nu trebuie sa va sperie, deoarece veti fi anesteziata.

Anestezia poate fi totala sau partiala. Eu o recomand pe cea locala deoarece are mai putine efecte secundare.

In trecut, in anul dinaintea lui Hristos, aceasta operatie se facea doar la femeile care mureau la nastere pentru a salva fatul.In secolul al 6-lea s-a facut prima operatie de cezariana pe o femeie vie,insa rata mortalitatii materne era mare datorita hemoragiei si infectiei.

In secolul nostru tehnicile au avansat, astfel ca rata mortalitattii este extrem de mica, ajungandu-se la o incidenta mare a acestei proceduri.

La noi in tara aproximativ 25% dintre copii se nasc prin  cezariana.

Inainte de a lua decizia de a naste prin cezariana este bine sa cunoasteti indicatiile si contraindicatiile acestei proceduri.

Indicatii

Comparativ cu nasterea vaginala pe cale normala,o cezariana efectuata corespunzator si de un medic ginecolog cu experienta nu are un risc mai mare.Insa acest lucru ete valabil numai pentru fat. Cezariana este totusi asociata  cu riscuri materne si cu o mortalitate mai mare pe cale normala.

Cezarianana este indicata  cand travaliul este contraindicata. Distocia (copilul nu este asezat in uter astfel incat sa iasa pe cale naturala) contraindica nasterea vaginala.

Mai este indicata daca survin situatii urgente si nasterea normala nu este iminenta.

Contraindicatiile travaliului:

-placenta praevia(placenta este jos,la nivelul vaginului)

-cezariana in antecendente

-operatii de cauza ginecologica in trecut

-anumite malformatii fetale(ex.hidrocefalie-lichid in creier)

-infectie herpetica netratata-exista riscul de a infecta copilul

-cezariana in antecedente

-pacienta refuza travaliul si nasterea pe cale genitala

 Complicatii:

-infectia plagii,
-infectii ale tractului urinar,
-risc de ruptura in nasterile urmatoare,

Cum va  pregatesc medicul ginecolog si medicul anestezist dar si cum trebuie sa va  pregatiti si dumneavoastra intante de cezariana.

In primul rand trebuie sa fiti hidratata,sa beti multe lichide,vezica urinara trebuie sa fie goala si trebuie sa consimtiti pentru aceasta interventie.

Pasul urmator este sa luat antiacide pentru a reduce aciditatea gastrica.

Medicul va va recomanda niste analize de sange pentru a vedea daca sunteti anemica, caz in care se pregateste perfuzie sau chiar transfuzii de sange (hemoleucograma, hematocrit).

Pentru anestezie va recomand sa o faceti locala sau partiala (injectia se face in coloana vertebrala.

Anestezia generala poate fi daunatoare pentru fat, cum ar fi probleme respiratorii imediat dupa nastere,durata acestor probleme este cu atat mai mare cu cat operatia dureaza mai mult. Din acest motiv,medicul va opta pentru anestezia locala decat cea generala.

Anestezia generala este mult mai periculoasa pentru dumneavoastra deorece exista riscul unei dureri de cap foarte severe hemoragie si chiar sa nu va reveniti dupa anestezie, insa acest lucru este doar un sfat, mortalitea este extrem de mica.

Exemplul meu: am optat pentru anestezia locala si nu am avut nici o problema nici in timpul operatiei nici dupa aceea si nici copilul. Dar, cum am mai subliat mai sus, ramane la latitudinea dumneavoastra pentru ce fel de anestezie optati.

Foarte important in cazul aneziei locale este sa nu miscati capul sa nu aveti cefalee dupa aceea.

Ce se intampla daca mai doriti inca un copil dupa o operatie de cezariana?!

O cezariana inainte nu mai reprezinta o contraidicatie pentru travaliu si nastere normala.

Veti fi sfatuite chiar de medic sa nasteti pe cale vaginala. Dar exista totusi niste conditii necesare:

-lipsa contraindicatiilor materne sau fetale,

-cezariana transversa in antecededente,

-informarea cu privire la riscurile si beneficiile nasterii cezariene repetate,

-personal si spatiu corespunzatoare

Exista totusi si contraindicatii:

-incizie uterina clasica in antecedente

-mama refuza travaliul, poate chiar de frica de a naste normal.
Concluzii

Riscul nasterii pe cale vaginala este mai redus decat cezariana,dar facuta in conditii corespunzatoare.

O nastere vaginala in antecedenteeste cel mai bun indicator al reusitei.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.