Cetatenii UE pot solicita despagubiri daca nivelul poluarii aerului le afecteaza sanatatea

Cetatenii din statele membre ale Uniunii Europene pot sa dea in judecata guvernele lor si sa solicite despagubiri financiare, daca nivelul ridicat al poluarii aerului le afecteaza sanatatea, a apreciat avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Juliane Kokott, potrivit Reuters.

Opinia avocatului general vine dupa un sir de decizii adoptate de CJUE in ultimii ani, in cadrul carora aproximativ 10 state membre UE, inclusiv Franta, Polonia, Italia si Romania, au fost gasite vinovate de un nivel ilegal de poluare a aerului, scrie si Agerpres.

„Avocatul general Juliane Kokott sustine ca incalcarea valorilor limita pentru protejarea calitatii aerului, in conformitate cu legislatia UE, da dreptul la despagubiri din partea statului”, a informat CJUE intr-un comunicat de presa, potrivit surselor citate.

Kokott a subliniat insa ca orice persoana fizica care solicita despagubiri va trebui sa dovedeasca faptul ca pagubele provocate sanatatii au fost provocate direct de poluarea aerului.

Opinia avocatului general are legatura cu un caz demarat de un rezident din Paris care solicita, de la guvernul francez, despagubiri in valoare de 21 de milioane de euro pentru ca aerul poluat i-a afectat sanatatea, iar guvernul francez nu a respectat limitele UE privind calitatea aerului.
Un tribunal din Versailles a cerut CJUE sa clarifice daca persoanele fizice pot solicita astfel de despagubiri.

Opiniile avocatului general nu sunt obligatorii pentru CJUE, chiar daca, in majoritatea cazurilor, judecatorii CJUE tind sa urmeze opiniile avocatului general, mai scriu sursele citate.

Etichete: poluarea aerului, efecte sanatate poluare

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2023 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.