Cercetatorii din Timisoara studiaza tumori printate 3D pentru gasirea unui tratament in cazul unor tipuri de cancer

Oamenii de stiinta din Banat printeaza tridimensional modele de tesuturi tumoral pentru a studia mecanismul prin care celulele maligne capata rezistenta si reusesc sa traiasca alaturi de cele sanatoase, fara sa fie depistate.

Ei isi propun sa afle si tratamentul pentru anumite tipuri de cancer.

100 de milioane de celule tumorale sunt cultivate acum la Centrul de Terapii Genice si Celulare in Tratamentul Cancerului Timisoara si pastrate in conditii speciale.

„Aceste celule necesita o schimbare a mediului o data la trei – patru zile, iar in momentul in care ele se inmultesc suficient, vor fi utilizate pentru proceduri de printare”, a explicat Florina Bojin, cercetatoare la Oncogen, conform Digi24.

Celulele tumorale sunt introduse intr-o substanta speciala pentru a fi printate tridimensional cu ajutorul unui bio-imprimante. Toata operatiunea dureaza trei minute.

„Vom expune aceste modele tisulare la diverse medicamente terapeutice si vom studia atât reactia celulelor tumorale, cât si a celor peritumorale, deoarece si acestea influenteaza dezvoltarea tumorii, deci s-ar putea sa fie si o tinta a terapiei”, a explicat Adrian Neagu, profesor de biochimie UMF Timisoara, potrivit Digi24.

Celulele tumorale folosite in acest proiect de cercetare sunt standardizate si cumparate din Statele Unite ale Americii.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.