Cercetatorii au descoperit ca tuberculoza se transmite mult mai usor decat se stia

Simplul act de a respira ar putea fi un mod de transmitere a tuberculozei, sugereaza un studiu care ar putea modifica profund strategiile de lupta impotriva acestei boli, relateaza AFP.

Aceasta concluzie aminteste de cea care a animat oamenii de stiinta la inceputul pandemiei de COVID-19: daca se confirma ipoteza transmiterii tuberculozei prin respiratie, aceasta inseamna ca tratarea persoanelor care au dezvoltat deja simptomele este insuficienta pentru a bloca raspandirea bolii, relateaza si Agerpres.

Intr-adevar, „acest lucru lasa loc pentru o transmitere ne-neglijabila inainte ca persoanele infectate sa fie tratate”, a declarat pentru AFP Ryan Dinkele, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea din Cape Town (Africa de Sud).

Potrivit acestuia, o noua abordare in lupta impotriva bolii ar consta in detectarea persoanelor infectate cu tuberculoza fara a astepta ca acestea sa fie tratate.

„Daca transmiterea este posibila in absenta simptomelor, acest lucru ne face sarcina extrem de complicata „, recunoaste el, potrivit surselor citate.

Cercetarea, care nu a fost inca analizata de alti oameni de stiinta, a fost prezentata la o conferinta online internationala dedicata sanatatii pulmonare.

Tuberculoza, care afecteaza cel mai frecvent plamanii, este o boala infectioasa cauzata de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numita si „bacilul Koch”.

Potrivit OMS, aproape un sfert din populatia lumii este infectata cu bacteria tuberculozei, insa doar 5% din aceste persoane fac boala, majoritatea traind in tari cu venituri mici si medii.

Etichete: tuberculoza, cum se transmite tuberculoza, TBC

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.