Centrul Pilot de Criza pentru Situatiile de Viol la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

La Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti a fost inaugurat Centrul Pilot de Criza pentru Situatiile de Viol, in acest spatiu urmand sa fie asigurate examinarea medicala si medico-legala, asistenta post-traumatica si consilierea victimelor violentei sexuale.

Initiatorul acestui program pilot a fost Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse dintre Femei si Barbati (ANES), in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Primaria sectorului 5, Institutul National de Medicina Legala ”Mina Minovici” si Inspectoratul General al Politiei Romane.

Potrivit unui comunicat de presa, in acest centru vor fi asigurate eficient si rapid examinarea medicala si medico-legala, asistenta post-traumatica si consilierea victimelor violentei sexuale.

„Cele mai multe situatii de viol se pierd intre spital si INML, deoarece femeile renunta la efectuarea demersurilor legale, fie din lipsa de curaj, fie din lipsa de incredere, fie din imposibilitatea de a se deplasa si a solicita certificat medico-legal. Noutatea in abordarea situatiilor de viol consta in interventia integrata a unei echipe multidisciplinare”, a declarat dr. Adriana Nica, managerul SUUB.

Conform sursei mentionate, victimele violentei sexuale se vor putea prezenta direct la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul SUUB, iar medicul specialist al UPU va anunta sectia de Politie – Serviciul Criminalistica si Omoruri -, care va declansa procedurile legale pentru inceperea urmaririi penale si va emite cele doua documente necesare: ordonanta pentru prelevare de probe si pentru examinare medico- legala.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.