Centrul Aspera | Un proiect care transforma vietile familiilor copiilor cu nevoi speciale

Centrul ASPERA, aniverseaza, in luna ianuarie, un an de functionare in Bucuresti. Primul an de activitate a inseamnat peste 5.700 de ore de terapie, 150 de evaluari psihologice, logopedice si senzorial-motrice, peste 300 de ore de insotire la gradinita si 100 de ore de consiliere parentala, potrivit unui comunicat remis Edumedical.

De asemenea, centrul a organizat si un grup terapeutic pentru parinti cu o durata de 6 luni, in cadrul caruia participantii au fost ajutati sa accepte diagnosticul copilului lor, sa gaseasca solutii de readaptare a vietilor lor si sa isi reinventeze drumul pe care il au de parcurs.

Totodata, de la infiintare pana in prezent, echipa multidisciplinara de la Centrul ASPERA a reusit sa ofere suport terapeutic personalizat pentru zeci de copii si adolescenti, pe care i-a ajutat sa faca pasi considerabili in procesul de dezvoltare.

Singura certitudine pe care o are autismul este ca nu se poate trata. Putem, insa, contribui la dezvoltarea acestor copii, astfel incat sa isi atinga potentialul lor maxim si sa devina adulti cat mai independenti, integrati in societate. Am gandit si construit Centrul ASPERA cu mare grija si dedicare, sub indrumarea profesionistilor din afara tarii, tocmai pentru a veni in sprijinul familiilor in care se afla copii cu minti aparte”, spune Alina Munteanu, membru fondator si Coordonatorul Centrului Aspera.

Centrul ASPERA a fost infiintat in urma cu un an, devenind in scurt timp o a doua casa pentru copiii cu tulburari de neurodezvoltare si cei apropiati lor.

Un proiect inovativ, organizat si dotat la nivel Gold Standard International, centrul gazduieste, pe o suprafata de aproximativ 600 de mp, sali clasice de terapie si spatii conexe pentru recuperare si invatare, precum o salina, o camera senzoriala Snoezelen sau o curte exterioara.

Dupa multi ani de cautari si incercari esuate, in Bucuresti si nu numai, am gasit, in sfarsit, la Centrul ASPERA, un loc minunat, in care terapeutii imbina empatia cu profesionalismul si fac echipa nu doar cu copilul nostru, dar si cu noi, familia, astfel incat copilul nostru sa se dezvolte armonios, sa devina din ce in ce mai independent si sa gaseasca motive de bucurie. M-am alaturat acestui proiect cu inima deschisa, pentru ca am convingerea ca doar impreuna putem aduce o schimbare in mai bine si putem contribui la progresul copiilor cu minti speciale. Pana la urma, lumea acestor copii, chiar daca poate parea de neinteles, este construita tot de noi, adultii”, spune Lavinia Chican, mama si membru onorific in board-ul ASPERA, potrivit comunicatului.

Centrul ASPERA aduce in Romania si o metoda de terapie raspandita pe plan international in gradinite si centre de terapie, dar aproape necunoscuta la noi in tara, abordarea Floortime. Aceasta este o abordare 360 de grade, care isi concentreaza atentia nu doar asupra copilului, cum se practica in prezent in Romania, cat si asupra familiei, care devine astfel partenerul copilului si al terapeutului in procesul de dezvoltare.

Povestea ASPERA

Statisticile arata ca unul din 54 de copii sunt in spectrul autist. Alina Munteanu, membru fondator si coordonatorul Centrului ASPERA, cunoaste, din propria experienta, realitatea grea cu care se confrunta copiii cu tulburari de neurodezvoltare si cei apropiati lor. A fondat Asociatia ASPERA anul trecut, in plina pandemie, pentru a transforma in mai bine lumea putin inteleasa a familiilor cu nevoi speciale.

Baiatul meu cel mic a fost diagnosticat cu Sindromul X Fragil, cea mai frecventa cauza genetica care explica un diagnostic de autism. Asadar, la baza ASPERA se regaseste dragostea de parinti pentru copilul lor intr-o tara care nu stie si nici nu are resursele sa ii ajute. Stim ca, asemenea noua, sunt peste 558.000 de lumi altfel in Romania care au nevoie de indrumare, de sprijin si de terapii, insa de multe ori se lovesc de usi inchise si de intrebari fara raspuns. Lipsa de informare, absenta specialistilor, prejudecatile si costurile aproape imposibile duc de multe ori la intarzierea diagnosticarii si, implicit, a recuperarii”, explica Alina Munteanu.

Impactul asupra familiilor cu nevoi speciale

Povestea ASPERA si impactul pozitiv pe care il are pentru familiile cu nevoi speciale, de un an incoace, se datoreaza oamenilor care au crezut in acest proiect si care au sprijinit aceasta calatorie.

Insa, pentru a ajuta in continuare un numar cat mai mare de copii, Asociatia ASPERA are, la randul sau, nevoie de sprijinul si implicarea comunitatii pentru a strange fonduri pentru familiile ale caror vieti au fost complet schimbate de un diagnostic. Terapiile unui copil cu nevoi speciale pot implica costuri de pana la 1.500 de euro lunar, suma aproape imposibil de suportat in Romania.

Fie ca vorbim de companii sau de donatori individuali, fiecare donatie sau sponsorizare inseamna inca un pas spre binele unui copil cu nevoi speciale.

Mai multe informatii despre ASPERA gasiti aici: www.centrul-aspera.ro

Etichete: centru aspera, copii cu nevoi speciale, terapie autism, terapie copii cu nevoi speciale

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.