Centru pentru sanatatea sanului la Spitalul Universitar din Capitala


Un centru integrat pentru sanatatea sanului, destinat diagnosticarii si tratarii cancerului mamar, dar si reconstructiei va functiona din luna noiembrie in Spitalul Universitar din Capitala, relateaza Agerpres.

„Azi putem sa facem atat screening, diagnostic, tratament. Beneficiem cu ajutorul Casei de Sanatatea a Municipiului Bucuresti de subprogramul de protezare mamara – este cazul doamnelor care se preteaza la o interventie chirurgicala, urmeaza un tratament chimioterapeutic sau radioterapeutic, dupa care este posibil sa faca si reconstructie mamara. Noi, in cadrul spitalului, putem sa le asiguram toate aceste servicii medicale”, a declarat managerul SUUB, Adriana Nica.

In context, medicul Ina Petrescu a precizat ca peste 9.000 de romance sunt diagnosticate anual cu cancer la san, iar 3.000 isi pierd viata pentru ca sunt diagnosticate in stadii avansate ale bolii, cand mijloacele terapeutice sunt prea putin eficiente.

„Mersul in diferite locuri nu este benefic pentru o pacienta cu cancer la san, ea trebuie sa fie tratata intr-un singur loc de catre membrii unei echipe specializate in aceasta patologie. Ea nu mai trebuie sa umble din loc in loc, ea trebuie sa vina intr-un singur loc, pentru ca boala in sine produce un stres maxim si este devastatoare, iar timpul pierdut este astfel recuperat. (…) In acest spital, exista practic toate specialitatile implicate in diagnosticul si tratamentul cancerului la san. Avem radiodiagnosticieni, care efectueaza mamografie, ecografia la san, tomografia computerizata, RMN, scintigrafia. Avem chirurgi oncologi si ginecologi, avem un departament de anatomie patologica, care efectueaza foarte rapid analizele specifice si pot da un diagnostic rapid. Avem chirurgii plasticieni care efectueaza reconstructii la san, avem echipa de psihologi care sunt indispensabili in managementul bolii. De asemenea, kinetoterapeuti si o asistenta dedicata navigarii pacientelor. Ea va efectua programarile principale pentru investigatii si va ajuta echipa medicala”, a aratat Ina Petrescu, conform sursei mentionate.

Ea a subliniat ca intreaga serie de investigatii si tratamente sunt decontate de catre CNAS, fiind nevoie doar de un bilet de trimitere de la medicul de familie.

„Intreaga procedura de imagistica se va efectua in general prin spitalizare de zi. In momentul in care va face tratamentul chirurgical va avea spitalizare continua. Permanent va fi monitorizata, fiind acoperite toate procedurile prin Casa de asigurari, inclusiv reconstructia daca este cazul. (…) Centrul poate trata in jur de 100 de femei pe luna pentru ca sunt multi medici implicati si fiecare poate prelua cazurile. Sunt peste zece medici care pot prelua cazurile”, a punctat Ina Petrescu.

Medicii sustin ca durata de la suspiciunea clinica la debutul tratamentului scade cu aproximativ 70%, sporind sansele de vindecare datorita intalnirilor saptamanale ale board-ului de medici din discipline diferite, care stabileste cu acuratete planurile terapeutice.

Abordarea pluridisciplinara a cazurilor este asigurata de un tumor board dedicat sanului, format din oncolog, radiolog, anatomopatolog, chirurg general, ginecolog, chirurg plastician. Centrul va functiona in ambulatoriul Spitalului Universitar.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Florescu Claudia spune:

    Cum pot beneficia de monografie bilaterală și ecografue bilaterală de sani, cu bilet secondat de CNAS la ambulatoriu spitalului universitar bucurești? Multumesc

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.