Centru de zi pentru persoanele cu scleroza multipla, la Oradea

Centrul de zi pentru persoanele cu scleroza multipla (SM) din Oradea, functioneaza de 25 de ani, oferind servicii medicale specializate, inclusiv psihologice si psihiatrice.

„La vremea cand noi am pornit activitatea, pe 1 aprilie 1994, era primul si singurul centru complex pentru persoanele cu scleroza multipla din Europa Centrala si de Est. In tara nu mai exista si nici azi nu mai exista unul similar; abia de curand, am aflat ca s-a infiintat unul la Alba Iulia, dar nu de anvergura noastra. Acum am devenit si centru polihandicap, fiindca primim si alte persoane cu alte dizabilitati, dar doar adulti”, a declarat Marcel Morar, cofondatorul centrului, citat de Agerpres.

Centrul functioneaza luni, miercuri si vineri, iar marti si joi se fac vizite la domiciliu.

„Scleroza multipla este o boala a sistemului nervos central, nu a nervilor periferici. Acolo se intampla o eroare, mielina fiind considerata agresor de catre sistemul imunitar care o distruge. Imaginati-va un cablu electric fara izolatie. La fel, daca creierul da o comanda si nu poate fi transmisa executorului, care este muschiul, se pot intampla tot felul de ‘minuni’. De aceea i se spune si ‘boala cu o mie de fete’. Pentru ca se pot imtampla lucruri pe care nu le poti prezice, asa cum se poate in ciroza ficatului, de exemplu. In scleroza multipla este foarte riscant sa te hazardezi intr-o prognoza”, a mai afirmat Morar conform sursei citate.

Centrul de zi pentru persoanele cu scleroza multipla (SM) ofera servicii de masaj, drenaj limfatic, kinetoterapie si ergoterapie, cat si de asistenta sociala, sustinuta de specialisti in psihologie si psihiatrie. O data pe saptamana, se acorda si consultatii urologice.

Etichete: centrul de zi pentru persoanele cu scleroza multipla, scleroza multipla, tratament scleroza multipla

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.