Ce trebuie stiut despre muscaturile de capusa si riscul de boala Lyme

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre muscaturile de capusa riscul de boala Lyme intr-o postare pe pagina Spitalul virtual pentru copii si a dat cateva sfaturi utile parintilor.

1. Exista si in Romania capuse care pot transmite spirochetele genului Borellia – vezi harta de la ECDC in comentarii.

2. Jumatate din cazurile de boala Lyme sunt descrise acum vara, din iunie pana in august.

3. NU TOATE muscaturile de capusa vin cu risc de boala! Chiar si in zonele in care exista un numar foarte mare de capuse care poarta in saliva (procentual vorbind) Borellia riscul de a face boala dupa un astfel de incident este in jur de 3%. Iar in Romania nu exista astfel de zone de risc extrem!

4. Doar capusele atasate indelungat, peste 72 ore si care sunt angorjate cu sange (vezi imaginea) ar putea creste semnificativ riscul de infectare, dar nu mai mult de 25%. Zice Red Book Atlas of Pediatric Infectious Diseases editia a 4a din 2020.

5. Spirochetele genului Borellia ar putea ajunge din saliva capusei in copilul muscat doar dupa un numar mare de ore de atasare, de obicei peste 24 ore!

6. Un semn evocator de boala Lyme este eruptia caracteristica numita erythema migrans, care seamana cu o reactie alergica, dar, de obicei nu e pruriginoasa si nici nu doare. Apare la locul muscaturii dupa mai multe zile, in medie 10-11 zile.

Concluzie – cand venim de la plimbare verificam cu atentie pielea copilului. Capusele atasate recent pot fi indepartate usor cu tehnica adecvata.

Nu dam antibiotice „de spaima” pentru orice incident cu risc aproape zero – adica scenariul relativ frecvent de capusa neangorjata, indepartata sub 24 ore!

Sursa: Spitalul virtual pentru copii

Etichete: muscaturi de capusa, boala lyme, capuse, dr mihai craiu

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.