Ce trebuie sa stii despre cardul de sanatate inainte de a deveni obligatoriu

Cardul electronic de asigurari de sanatateCardul de sanatate devine obligatoriu in mai putin de o luna de zile. Acesta devine unicul instrument in baza caruia asiguratii vor beneficia de servicii medicale de la 1 mai.

Cum utilizezi cardul de sanatate?

Odata  activat ( la orice furnizor de servicii medicale, resoectiv cabinet de medicina primara, spital, ambulatoriu, laborator, la care asiguratul apelat prima data dupa intrarea in posesie), cardul de sanatate va fi prezentat ori de cate ori asiguratul apeleaza la furnizorii aflati in contract cu casa de asigurari de sanatate pentru servicii medicale sau farmaceutice.

Furnizorul va introduce cardul in cititor, iar asiguratul va tasta codul Pin.

Instant, aplicatia cardului va afisa un mesaj in care va informa furnizorul daca posesorul cardului este asigurat sau nu.

Utilizarea cardului reprezinta dovada ca asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. In acest fel se valideaza serviciul de care a beneficiat, in vederea decontarii din fondul de asigurari sociale de sanatate.

Pentru serviciile medicale de urgenta nu este necesara utilizarea cardului de sanatate

Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acorda atat persoanelor asigurate cat si celor neasigurate.

Ce facem in situatia in care cardul de sanatate se blocheaza?

Daca asiguratul tasteaza gresit, de cinci ori consecutiv, codul pin al cardului de sanatate, acesta se blocheaza.

In aceasta situatie, medicul va telefona la numarul de helpdesk 021.202.6995, unde se aloca un numar de tichet, iar prin e-mail, la adresa suport.ceas@casan.ro, se dau informatiile privind cardul blocat.

Cum obtinem un nou card de sanatate?

Asiguratii care au primit carduri nationale de asigurari sociale de sanatate cu date personale eronate, sau au pierdut/distrus acest document, vor solicita eliberarea unui nou card la casa de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla.

Asiguratii vor primi cu titlu gratuit noul card de sanatate in situatia in care cardul contine date eronate.

Asiguratii vor plati contravaloarea serviciilor de productie si distribuire prin posta a noului card, in cazul pierderii/distrugerii cardului initial.

Costurile sunt de 2,2 euro + TVA pentru productia cardului, plus 2,74 lei + TVA pentru distribuirea lui. (circa 15 lei, in total).

Plata se va face la sediul casei de asigurari in evidenta careia se afla asiguratul.

Adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate

In cazul solicitarii unui nou card de sanatate, pana la primirea acestuia, asiguratul va beneficia de servicii medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate.

De asemenea, pentru asiguratii care refuza primirea cardului de sanatate din motive religioase sau de constiinta, in baza unei cereri in care se expun motivele refuzului, casa de asigurari de sanatate va elibera adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate.

Adeverinta  este valabila trei luni de la eliberare.

Cand va deveni obligatoriu cardul national de sanatate?

Pana la data de 30 aprilie 2015, sistemul cardului de sanatate va functiona in paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale. Incepand cu data de 1 mai 2015, cardul national de sanatate va deveni unicul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Important!

Cardul de sanatate va asigura accesul la servicii medicale pe teritoriul Romaniei. Pentru servicii medicale devenite necesare in timpul sederii temporare pe teritoriul unei tari din spatiul UE/SEE/Elvetia, asiguratul poate solicita la casa de asigurari eliberarea unui card european de sanatate CEASS.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.