Ce trebuie sa stie un parinte la inceput de an scolar?

zambeste-romaniaDupa un interval de timp in care copilul a beneficiat de o lejeritate a programului liber, de absenta stresului scolar, exista cateva masuri pe care medicii de familie ar trebui sa le recomande parintilor pentru a evita problemele de reintegrare in programul scolar sau chiar eventualele probleme de sanatate cu care s-ar putea confrunta copiii.

Asigurarea unei stari de sanatate buna la inceput de an scolar

Odata cu reinceperea programului scolar zilnic, parintii trebuie sa se asigure din timp ca starea fizica si mentala a copilului este una buna, care sa asigure copilului randamentul scolar.

Medicii de familie trebuie sa recomande parintilor un consult general chiar daca nu a fost semnalata o afectiune in timpul verii. In acelasi timp, o vizita la pediatru este foarte importanta pentru siguranta sanatatii copilului.

Expertii recomanda anumite masuri (citate de elmundo.newspaper.ro) pe care medicii trebuie sa le recomande parintilor:

  • Copilul trebuie sa fie cosultat de un medic inainte de a incepe scoala. In acest fel se pot identifica eventuale afectiuni care ii pot afecta copilului randamentul la scoala. Avand in vedere ca va intra intr-o colectivitate, depistarea unei boli infectioase din timp poate evita imbolnavirea celorlalti copii de scoala
  • Modificarea programului de somn. Pentru un randament bun la scoala, expertii recomanda cel putin 9 ore de somn pentru a face fata activitatilor scolare si extrascolare.
  • Micul-dejun este o masa foarte importanta pentru copii. Ii va asigura energia pentru a fi activ la ore si va reduce riscul ca acesta sa manance prea multe calorii din cauza senzatiei de foame.
  • O alimentatie bogata in fibre, proteine, legume si fructe, atat la micul-dejun cat si in pachetul pentru scoala constituie dieta recomandata de medici.
  • Limitarea unei diete bogate in zahar pe care copilul a avut-o poate in timpul vacantei prin consumul de dulciuri, de bauturi carbogazoase.
  • Planificarea corecta a timpului asigura eliminarea stresului de dimineata cu care se confrunta orice parinte cand copilul nu gaseste sau uita anumite obiecte acasa.
  • Expertii avertizeaza asupra posibilitatii ca, la inceput de an scolar, copilul sa simta anxietate, frica mai ales daca sunt in prima zi de scoala, sau daca fac trecerea de la un ciclu scolar la altul. In acest caz, consilierea copilului este foarte importanta.
  • Vizita la un oftalmolog este foarte importanta daca avem in vedere faptul ca, in timpul vacantei, copilul isi poate petrece mai mult timp in fata calculatorului, a televizorului sau a altor dispozitive care i-ar fi putut afecta vederea.

Toate aceste masuri recomandate de doctor sunt esentiale pentru ca un copil sa nu simta anxietate, nesiguranta, sa fie entuziast si, in primul rand, sanatos pentru a incepe noul an scolar cu succes.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.